Dette må du ha hjemme om katastrofen inntreffer

Gå til hovedinnhold

Dette må du ha hjemme om katastrofen inntreffer

Hva gjør du hvis strømmen skulle bli borte i flere dager, mobilnettet slutter å virke eller det ikke er vann i springen? Myndighetene ønsker at du skal være forberedt om katastrofen inntreffer.

De fleste av oss er helt avhengig av strøm i hverdagen. Strøm til oppvarming, til lys, til matlaging, varmtvann og til å drive elektriske apparater. Uvær, naturhendelser, sabotasje, tekniske problemer, terror eller krigshandlinger kan føre til at mange mister for eksempel strøm eller vann, og at det kan bli vanskeligere å få tak i nødvendige varer. Sjansen er kanskje ikke så stor, men det kan skje. Da bør du være forberedt. Med et lite reserverlager av det du er mest avhengig av som vann, mat, medisiner og varmekilder er du bedre rustet for å klare deg selv noen dager.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), i samarbeid med Oslo kommune, jobber for å styrke bevisstheten og kunnskapen om egenberedskap i befolkningen. Hovedfokuset er å gi konkrete råd om hva folk kan gjøre for å forberede seg best mulig hvis noe skulle skje med kritiske samfunnsfunksjoner – som strøm, mobilnett, internett, transport, vann og avløp.

Ha en plan

- Vi ber deg tenke gjennom hva som kan skje der du bor, hvordan du og de rundt deg kan bli rammet, og hvordan dere kan håndtere det. Vær forberedt på at du og din familie kan klare dere selv i minst tre dager, sier direktør i DSB, Cecilie Daae.

De grunnleggende behovene som må dekkes de første tre døgnene av en krise, er varme, drikke, mat, legemidler, hygiene og informasjon. På sikkerhverdag.no som er en underside av DSB finner du konkrete forlag til hva du bør ha i hus.

Må ikke sove for trygt

- Selv om vi lever i et trygt og stabilt samfunn, er risiko- og trusselbildet i Norge sammensatt og i endring. Klimaendringer, ekstremvær, en endret sikkerhetspolitisk situasjon, terror og teknologi er eksempler på det, Cecilie Daae.

DSBs befolkningsundersøkelse viser at innbyggerne er lite forberedt på en krise der mange mister strøm eller vann, eller om det skulle bli vanskeligere å få tak i nødvendige varer.

- Når samfunnet rammes av en stor hendelse eller krise, må hjelpen først ut til de som trenger det aller mest. Jo flere av oss som er i stand til å ta vare på oss selv og hjelpe de rundt oss ved en hendelse, jo bedre rustet står vi som samfunn, sier direktør i DSB, Cecilie Daae.

Nedenfor er et eksempel på hva DSB men man kan ha i hus for å klare seg selv i tre døgn.

Ditt eget beredskapslager bør bestå av:

9 liter vann per person

To pakker knekkebrød per person

En pakke havregryn per person

Tre bokser middagshermetikk eller tre poser tørrmat per person

Tre bokser pålegg med lang holdbarhet per person

Noen poser tørket frukt eller nøtter,kjeks og sjokolade

Medisiner du er avhengig av

Ved-, gass- eller parafinovn til oppvarming

Grill eller kokeapparat som går på gass

Stearinlys, lommelykt med batterier, parafinlampe

Fyrstikker eller lighter

Varme klær, pledd og sovepose

Førstehjelpspakke

Batteridrevet DAB-radio

Batterier, batteribank og mobillader til bilen

Våtservietter og desinfeksjonsmiddelTørke-/toalettpapir

Litt kontanter

Ekstra drivstoff og ved/gass/parafin/

Rødsprit til oppvarming og matlaging

Jodtabletter (til bruk ved atomhendelser)

Mer fra Huseierne

Se alle artikler