Når megleren bryter kontrakten

Gå til hovedinnhold

Når megleren bryter kontrakten

Har du noen gang reagert på at du møter en visningsassistent på visning? Det er ikke alltid kjøper har avtalt dette, og da er det kontraktsbrudd fra meglers side.

Som boligkjøper er du på mange visninger, for å sondere markedet og for å finne den perfekte boligen for deg og din lommebok. I mange tilfeller er det visningsassistenter og ikke meglere som står for denne delen av jobben. Det er ikke alltid selger har dette i sin kontrakt, og meglere som bruker visningsassistenter når de i kontrakten har forpliktet seg til å holde visning selv, bryter kontrakten.

225 000 husstander drar nytte av medlemsfordelene i Huseiernes Landsforbund. Klikk her for å bli medlem du også!


 I et tilfelle som Hus & Bolig kjenner til, endte en boligselger med å selge flere hundre tusen kroner under prisantydning til tross for at markedet i Oslo på den tiden var stigende. Meglerkjeden, som er en av Norges største, har i etterkant tilbakebetalt hele meglerhonoraret.


– Når du inngår avtale med eiendomsmegleren bør du få med at det er eiendomsmegleren selv som skal være på visning. Det er viktig at den som skal snakke med interessentene i budrunden også er den som har møtt interessentene på visningen. Å bruke visningsassistent er i utgangspunktet ikke en feil eller problematisk. Travle meglere gjør ofte dette, men da må forbruker stoppe opp og spørre seg selv; hvorfor trenger megler visningsassistent?, spør forbrukerøkonom Carsten Pihl i Huseiernes Landsforbund.

Kontraktsbrudd

I saken Hus & Bolig kjenner til ble det det gjort flere grove feil fra megler. I tillegg til ikke å være på visninger, sendte også megler ut feil informasjon om boligen og megler foretok heller ikke befaring av boligen selv.


– Om meglere påtar seg et oppdrag hvor de sier at de skal være tilstede plikter de å være der selv. Det er ikke en jobb de kan delegere til assistenter. I en slik sak vil selgers krav mot megler kunne overstige honoraret, men selger måtte ha dokumentert at man ville ha fått mer for boligen om større del av jobben var gjort av ansvarlig megler og ikke assistenten, forteller advokat Espen Kheradmandi i Huseiernes Landsforbund.


Ifølge eiendomsmeglingsforskriften kan medhjelpere forestå visninger. Når man har avtalt at ansvarlig megler selv skal stå for visningene, skal det gjelde.


– Eiendomsmegleren skal selv stå for det vesentligste av oppdraget, men kan bruke medhjelpere til mindre viktige oppgaver og oppgaver som er rutinemessige og tekniske. For eksempel er det bare ansvarlig megler som kan besiktige og undersøke eiendommen. Om det er gjort av en medhjelper kan det tilsi at megleren har brutt regelverket for eiendomsmegler, forteller advokaten.

Velg megler, ikke kontor


Det kan være av stor betydning for salget ditt at du velger rett megler. Megleren er en person du skal jobbe tett med under salget, og det er en person man legger mye ansvar hos for å oppnå en bra pris. De fleste er avhengige av alle kronene man kan tjene for å øke sin egen egenkapital inn mot neste boliginvestering.


– Du bør ha god kjemi med megleren din. Et bra tips er å sondere området du skal selge i. Gå på visninger i ditt nærområde, og sjekk hvilke meglere du får den beste følelsen hos. Der ser du også hvem som bruker visningsassistenter og hvem som gjør jobben selv. Hent inn tilbud fra de meglerne som gir deg et godt inntrykk som kjøper, for da kan du i hvert fall være litt sikrere på at du som selger også vil stole på at megleren gjør en god jobb, forklarer Pihl.


I tilfellet beskrevet ovenfor var det meglerkjedens mestselgende megler som skulle ta seg av salget av leiligheten. På visning møtte ikke megler opp, men sendte en assistent til tross for at det var kontraktsfestet at megler skulle gjennomføre visning selv.


– Det var en nabo som fortalte meg at det ikke var megler selv som hadde gjennomført noen av visningen. Naboen hadde i tillegg vært nødt til hjelpe assistenten med å finne frem i leiligheten og vise frem sikringsskap og liknende til kjøpere som var på visning, forklarer selger.


Tenk deg om to ganger

– Når noen reklamerer med å være mestselgende megler bør det blinke noen varsellamper. Jeg ville spurt meg selv om denne megleren har tid til å gi meg og min bolig høyest prioritet eller om det er omsetningshastigheten som er viktig for denne megleren, sier Phil.


Til slutt var det kun én budgiver og leiligheten ble solgt til flere hundre tusen kroner under takst. I etterkant frarådet megler å kjøre flere visninger da dette ville koste mer penger og det var slett ikke sikkert det ville dukke opp flere bud.


– Jeg var i en vanskelig situasjon. Det var vanskelig ikke å stole på megler da disse avgjørelsene ble tatt, så jeg aksepterte budet ettersom jeg ikke hadde noen grunn til ikke å stole på megler. Da jeg ble klar over årsakene i etterkant, valgte jeg å ta saken opp med meglerkontoret og kjeden. Jeg har jo sannsynligvis tapt hundretusener på at megler ikke har gjort jobben sin, forteller selger.


Fikk pengene tilbake

I dette tilfellet fikk selger tilbake hele meglerhonoraret mot en konfidensialitetsavtale. Det betyr at meglerkjeden og selger er enige om en kompensasjon mot at man legger ballen død.


– Konfidensialitetsavtaler er ikke uvanlig i denne typen saker. Grunnen til at meglerkjeden ettergir regningen er at de sannsynligvis innser at de har gjort en feil, men om de skal betale vil de selvfølgelig ikke at det skal komme ut. Verken at de har gjort feilen eller at de betalte seg ut av den, sier advokat Kheradmandi.


– Men er dette nok når selger selv mener å ha tapt flere hundre tusen kroner?

– Det er umulig å si noe om sannsynligheten for at selger kunne fått noe mer ut av dette. Selger må eventuelt bevise at det er lidt et større tap enn den regningen som ettergitt, og det kan være veldig vanskelig i en slik sak, forklarer Kheradmandi.

Dette er en artikkel fra Hus & Bolig,  Huseiernes medlemsblad. Meld deg inn og få bladet rett hjem fem ganger i året - samt en rekke andre fordeler og rabatter!

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Blir ingen solskatt for boligeiere

Les mer

Spar tusener på nytt tak!

Les mer

Lad elsparkesykkelen med vett

Les mer