Ikke spar penger på bildene til boligannonsen

Gå til hovedinnhold

Ikke spar penger på bildene til boligannonsen

En boligtransaksjon kan fort koste mye penger for selger. Da kan det være fristende å spare inn der man kan. Bilder kan jeg ta selv, tenker kanskje du. Men burde du egentlig det?

En tanke som fort kan dukke opp i hodet, og som man fra tid til annen kan observere på Finn, er at man kan spare penger på å knipse bildene til boligannonsen selv. Fra ekspertenes synspunkt er ikke dette å anbefale, og det kan koste deg mye mer penger enn du sparte i øyeblikket.

- Å ta bilder, spesielt inne, kan nesten betraktes som et eget fag. Du skal ha meget gode fotokunnskaper, og godt utstyr, for å ta gode innebilder som yter boligen rettferdighet. Helst skal jo også bildene være såpass fristende at du lokker potensielle kjøpere til å komme på visning. Dårlige bilder kan i verste fall skremme vekk potensielle kjøpere, sier forbrukersjef Carsten Pihl i Huseierne.

Bli medlem i Huseierne og få alle våre kontrakter gratis.

Etter en ringerunde til forskjellige meglerkontoret får vi oppgitt at fotopakker på bilder i snitt koster rundt 3 000 kroner, litt avhengig av hvilke ønsker man har. Disse pengene blir små i den store sammenhengen dersom dine egne gratisbilder utelukker potensielle interessenter, fordi de rett og slett får boligen til å se dårlig ut.

- Det hjelper lite å spare 3 000 kroner på bilder om det koster deg 100 000 kroner i en tregere budrunde, sier Pihl.

Vanskelig lys

Bildene er førsteinntrykket mulige kjøpere får av en bolig. Da er det uheldig om førsteinntrykket er dårlig. Man befinner seg i et hektisk marked med mange boliger, og selv om det kan være lurt å skille seg ut, er det sjelden lurt å skille seg ut på en negativ måte.

- En fotograf tar ikke bare bilder. En fotograf er flink til å bruke lyset. Fotografen er trenet i å se hvilke vinkler som yter rommet og boligen størst rettferdighet, og ikke minst er fotografen god på å rydde unna det som ikke bør være med i bildet, sier Phil.

Fotografer har gjerne med store blitzlamper når de tar bilder. Å få til et likt resultat er meget vanskelig om man ikke har tilgang på riktig utstyr.

Rydde, rydde, rydde

Mange vil oppdage at en fotograf rydder vekk og fjerner mer enn man trodde når bildene skal tas. Alt som trekker fokuset vekk fra boligen skal ikke være med i bildet. En fotograf vil være god til å vurdere rot, hvordan lyset er, hvilke vinkler som fungerer best og fotografene vet å velge det rette utsnittet.

- En skikkelig rydderunde er derfor på sin plass. Du trenger ikke fjerne alle nipsfigurer, pynteputer og familiebilder, men ta bort det meste, og la noen få ting stå igjen. Fjern eller gjem ledninger så godt det går. Dette er fotografene gode til å se. Fordelen deres er jo, i tillegg til at de er utdannet, at de heller ikke har noen sentimentale følelser for det som blir tatt bilde av. Det sikrer en objektiv vurdering av hva som gagner din bolig best. I tillegg har fotografen egne spesiallinser som sikrer et bedre resultat enn de vanlige linsene man selv har på et kamera, sier Pihl.

Tenk årstid

Pihl er også opptatt av at man må tenke nøye gjennom når på året man skal selge, og når på året bildene er tatt. Mange kan sitte med bilder av boligen fra feil årstid, kanskje fordi man har en bildepakke fra forrige gang man prøvde å selge og salget kanskje gikk tungt.

- Skal du selge nærmere sommeren er det ugunstig å ha vinterbilder når du skal selge. Det som derimot kan være smart er å ta vare på noen av de beste sommerbildene. De kan være gode å vise frem om du selger på vinteren. Mange er opptatt av flotte uteplasser. Har du noe ekstra flott å vise frem bør du gjøre det, råder Pihl.

Hvem eier rettighetene?

Boligannonsen din er offentlig når den for eksempel ligger på Finn.no. Når den ligger ute som annonse kan du ikke styre at andre deler den, for eksempel i sosiale medier. Da er annonsen offentlig og det er lite du kan gjøre eller klage på om du føler at den blir brukt mot din vilje.

Derimot kan ikke bildene brukes av alle til enhver tid. Leveranseleder I Invisio, som driver med digital markedsføring av boliger i Norge, Erlend Glosli, oppklarerte i denne saken hvem som faktisk har rettighetene til disse bildene.

- Det er byrået eller fotografen som eier bildene. Vi som er et større byrå har mange freelancere som tar bilder for oss, og vi sitter på rettighetene til bildene våre freelancere tar. Vi leier så ut bildene til meglerne som bruker dem i annonsene. Den bruksretten varer til boligen er solgt. Da faller eiendomsretten for bildet tilbake til oss, forteller Glosli.

Skal man bruke bildene redaksjonelt eller til annet bruk forteller Glosli at man må regne med å måtte betale fotografen for bruken av bildene.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Reparér hakk og riper med voks

Les mer