Tips til å fyre riktig i peisen
Riktig fyring er viktig for inneklimaet og økonomien. For å utnytte veden på best mulig måte – og unngå røyk, sot og brann – er selve opptenningen viktig. Her får du 10 tips til hvordan du fyrer riktig.

1. Bruk tørr ved
Visste du at tørr ved gir to til tre ganger så mye varme som fuktig ved? Tørr ved er derfor første bud når du skal fyre.
Tørr ved veier lite og har dype sprekker. Tørr ved lager en skarp lyd når du slår vedkubbene mot hverandre, mens våt ved lager en dump lyd.
Bruker du våt ved går energi tapt, og ovnen kjøles ned. Det utvikler mer røyk og gi mer forurensing. I tillegg soter det ned ovn og pipe.
Fakta
Kan du bruke ved som er felt i år?
Når treet hugges, er det rundt 50 prosent fuktighet i veden. Skal du fyre optimalt, må fuktigheten ned i 15-20 prosent. Det er derfor ikke særlig lurt å fyre med ved som er felt samme år.
Hvor stor skal veden være?
- Skal du få veden tørr, bør den deles i passe størrelser. Ovnene bestemmer lengden, og om du bør velge 30, 40 eller 50 cm lange kubber.
- Det er sjelden lurt å ha ved som er særlig kraftigere enn en voksen underarm.
- Jo større overflate du har på veden, desto bedre brenner den.
2. Bruk ulike vedtyper
Bjørkeved ser fint ut, men alle tresorter kan varme opp boligen din. Vi anbefaler å bruke granved bare i lukkede ildsteder på grunn av faren for gnister.
Blandingsved inneholder ofte treslag som har lavere brennverdi, det vil si at disse ikke avgir like mye varme som treslag med høy brennverdi.
3. Tenn opp riktig
Det bør ikke være tilfeldig hvordan du legger inn veden i ovnen, eller hvor mye du bruker. Dette er metoden som både brannvesenet og Sintef anbefaler:
- Legg et par tørre vedkubber nederst
- Sørg for god lufttilgang mellom kubbene
- Legg gjerne på 2-3 opptenningsbrikketter, som gjør at det tar fyr raskere og at du unngår unødvendig røyk
- Legg tynnere opptenningsved lagvis på tvers over tennbrikettene.
4. Fyr fra toppen og ned
En god huskeregel er å alltid sette fyr øverst, selv om mange pleier å gjøre det motsatt. Flammene skal arbeide seg ovenfra og ned.
Opptenning fra toppen gir raskere oppvarming av brennkammeret. Da får du god trekk i ovnsrør og pipe, og mer oksygen til flammene og høyere temperatur.
Når vedkubbene begynner å bli varme, avgir de gasser. Tenner du fra toppen vil de brennbare gassene fra de nederste kubbene stige opp, møte flammene og antennes. Du får utnyttet gasser fra veden bedre, og på den måten får du mer energi ut av veden.
Hvis du tenner opp på denne måten, blir temperaturen høyere og oksygentilgangen bedre, noe som igjen gir mindre sot og partikler i røyken som forsvinner ut pipa.
5. Pass på trekken
God lufttilgang er viktig, da det trengs mye luft for at det skal brenne godt. Så åpne alle ventiler i selve ovnen før du fyrer opp.
Når det varmer godt, kan du lukke døren og regulere trekken til flammene blir rolige. Pass på å ikke stenge så mye at flammene dør ut, for bål uten flamme avgir mye kullos.
Sett opp vinduet
I moderne boliger med balansert og mekanisk ventilasjon som mangler direkte tilførsel av frisk luft til ildstedet, kan det bli veldig tett. For å få nok oksygen til forbrenningen, kan det være lurt å sette opp et vindu eller en dør akkurat når du fyrer opp.
I eldre boliger lønner det seg å åpne lufteventiler før du fyrer opp. Det kan også være nødvendig å skru ned avtrekksventilasjon på kjøkken og bad mens du fyrer opp.
6. Lukk peisen
Har du en stor, gammel, åpen grue? Da er det gode grunner til å oppdatere ildstedet ditt. Slike åpne ildsteder er nemlig verken bra for innemiljøet, utemiljøet eller lommeboka: 1 kubikk stablet bjørkeved vil gi 200 kWh i en åpen peis, mens den gir 950 kWh i en lukket, ny peis eller en rentbrennende vedovn.
Prosentvis vil fyring i en åpen peis gi en virkningsgrad på 10 til 15 prosent av energien, mens en ny og rentbrennende ovn vil ha nesten full virkningsgrad fra 90 prosent og over.
I tillegg er det slik at en åpen grue vil slippe ut flere partikler både i innemiljøet og til uteluften i nærområdet.
En åpen peis kan du enkelt modernisere ved å få satt inn en peiskassett.
7. Ikke legg på for mye ved
Neste påfyll av ved legges inn når veden er borte og det kun er glør igjen. Husk å skru opp trekkventilen igjen slik at veden tar god fyr.
Mye ved, våt ved og lite trekk gir mindre varme og mye sot og forurensing. Det danner beksot i skorsteinen som kan ta fyr og gi skorsteinsbrann.
8. Ikke fyr med noe annet enn ved
Et moderne ildsted er kun beregnet for vedfyring. All annen type brensel kan skade ildstedet og skorsteinen, i tillegg til at ulike materialer kan avgi giftige gasser og etterlate tungmetaller i asken.
Dette kan være
- malt eller trykkimpregnert trevirke
- klorholdig plast (PVC)
- vrakved fra sjøen
Vrakved inneholder nemlig salt som blir til klor ved forbrenning. Vrakved bør ligge ute i vær og vind i minst to år før den brukes.
Bruk ved til lukket ildsted
Det er også greit å vite at peiskubber som kjøpes i butikken i de fleste tilfeller bare er beregnet på åpne peiser. Å bruke en slik kubbe i et lukket ildsted kan skade ildstedet, så les godt på pakningen før bruk for å forsikre deg om at veden kan brukes i lukket ildsted.
9. Se på pipa
Røyken som kommer ut når du fyrer forteller mye om hvor rent du brenner. Den optimale røyken skal være luktfri og nesten som damp.
Du må fyre slik at alt forbrennes i ildstedet. Det er viktig å få temperaturen i ovnen opp fort, og da må ikke vedkubbene være for store.
10. Tøm asken, men ikke for ofte
Det er fordelaktig å la et lag aske ligge igjen. Asken isolerer og beskytter bunnen på ildstedet og gulvet under mot den sterke varmen fra bålet.
Fordi aske isolerer godt, finner man ofte små, glødende kullbiter mange timer etter at bålet har slukket. Bruk en metallbøtte med lokk når du skal tømme asken, og la den stå til du er helt sikker på at det ikke er glør igjen.

Hold deg oppdatert med nyhetsbrevet vårt
Få nyttige tips, aktuelle nyheter og eksklusive rabatter – rett i innboksen.


