Slik energimerker du boligen din

Gå til hovedinnhold

Slik energimerker du boligen din

Alle boliger som leies ut eller selges i Norge skal ha en egen energiattest eller et energimerke. Her får du vite hvordan du går frem.

Dersom du skal selge eller leie ut boligen din må du kunne fremlegge en energiattest med et energimerke som viser boligens energistandard.

Enkel energiattest kan du lage selv

Du kan lage energiattesten selv, eller du kan få hjelp til å lage den.

Energimerkingen skjer ved at du logger inn gjennom ID-porten og fyller ut informasjon om boligen på nettsidene til Enova.

Du kan velge mellom å fylle ut en enkel attest, der du legger inn noen få opplysninger om boligen, eller en mer avansert versjon, der du oppgir en rekke byggtekniske detaljer.

Det er lurt å registrere detaljer dersom det er gjort byggtekniske endringer (nye vinduer, ny isolasjon, påbygg eller lignende) siden boligen var ny, eller du ønsker en mest mulig nøyaktig energiattest.

Slike forbedringer kan bety at din bolig får en høyere energiklasse.

Bestill energiattest sammen med tilstandsrapporten når du selger

Når du skal selge bolig, bør du sørge for at den bygningssakkyndige som lager tilstandsrapporten også lager energiattesten. Flere og flere bygningssakkyndige leverer dette.

Da får du en proff gjennomgang av boligen. Dette vil ofte gi deg en bedre energiklasse. 

Husk å be om energiattest når du kjøper nytt!

Nye boliger skal være energimerket. Energimerking av nye boliger skal foretas av en med rette faglige kvalifikasjoner. Fagfolk som kan energimerke kan være takstkonsulenter, rådgivende ingeniører og andre som dekker de kompetansekravene som er stilt.Kompetansekravene til ekspertene er definert i forskriften. 

Pass på å sjekke at du får energiattest når du kjøper ny bolig. Dessverre er det ikke alltid at denne følger med, men det er utbyggerens ansvar å levere den til deg.

Gratis telefonhjelp fra Enova

Velger du å fylle ut attesten på nett, er det mulig å få hjelp underveis. Enova kan gi hjelp over telefon eller chat. Per telefon kan Enovas rådgivere guide deg gjennom utfyllingen av attesten. Tjenesten er gratis.

Les mer: Du finner mer om energimerking på Enovas hjemmesider

Huseierne kan hjelpe deg!

Dersom du ønsker råd om energieffektivisering, kan du ta kontakt med Huseiernes byggtekniske rådgivning. Vi veileder deg i spørsmål om etterisolering, energisparing, valg av oppvarmingskilder og andre tekniske spørsmål.

Gå til Huseiernes byggtekniske rådgivning

Proffhjelp koster

Dersom det er gjort energimessige forbedringer av boligen din siden den ble bygget, kan det lønne seg å fylle ut den avanserte versjonen av energiattesten, der du kan oppgi forbedringene og dermed få et riktigere energimerke.

Denne kan være noe krevende å fylle ut dersom du ikke har god oversikt over boligens tekniske spissfindigheter, som for eksempel når vinduene er produsert, hvilken type glass de har og hvor store flater de dekker. Da kan det være behov for å få inn profesjonell hjelp som kommer hjem til deg og går nøye gjennom boligen.

Det kan man blant annet få av private energirådgivere eller fagfolk som oppfyller kvalifikasjonskravene i forskriften.

Vi hjelper deg som er medlem:

Jusstelefonen 22477507

Ring dersom du har et juridisk spørsmål. Det er gratis, og for alle medlemmer.

Tjenesten er åpen hverdager mellom 08.30 og 15.30.

Byggteknisk rådgivning 22477524

Ring dersom du har et byggteknisk spørsmål. Det er gratis og for alle medlemmer.

Tjenesten er åpen hverdager mellom 08.30 og 15.30.

Send inn en større juridisk sak

Våre medlemmer får gratis juridisk rådgivning fra våre advokater i saker som gjelder bolig og eiendom. Her kan du sende inn en sak skriftlig.