Med vedlikeholdsplan har styret kontroll på utgifter og byggets tilstand!

Gå til hovedinnhold

Med vedlikeholdsplan har styret kontroll på utgifter og byggets tilstand!

Vi i Huseierne har lansert en vedlikeholdsplan for styrer i sameier og borettslag. - I en rapport får styrene oversikt over tilstand, en vedlikeholdsplan med kostnader og en økonomiplan, forteller Elin Kolstad, koordinator for Huseiernes vedlikeholdsplan.

Vedlikeholdsplan for styret
GOD PLAN: Ta kontroll over vedlikeholdsbehovet i sameiet eller borettslaget med en god vedlikeholdsplan fra Huseierne.

Av: Carsten Henrik Pihl

 

Et av de viktigste ansvarene for et styre i sameier og borettslag er ansvaret for bygningsmassen. Styret har ansvaret for at feil utbedres, bygningsmassen vedlikeholdes, og at det er penger nok til å foreta vedlikehold som kommer om noen år.

Mange styrer har nok opplevd å finne kostnadsbomber som skyldes dårlig eller neglisjert vedlikehold. Huseierne har nå lansert sin Vedlikeholdsplan for å hjelpe styrene i sameier og borettslag.

En vedlikeholdsplan med tilstandsrapport og budsjett er laget, og vi tilbyr takstmenn som vil reise ut på befaring for å gjøre gjennomgangen av sameiet eller borettslaget.

Elin Kolstad er koordinator for Huseiernes Vedlikeholdsplan. Hun understreker viktigheten av at styrene har kontroll:

- Det er viktig for styrene å gjennomføre en tilstandsrapport og vedlikeholdsplan. Vi vet at det ofte er stor utskiftning i styret. Da vil det være liten oversikt over behovet for vedlikehold og de økonomiske konsekvensene, forteller Elin Kolstad og hun understreker:

-Vår vedlikeholdsplan dokumenterer tilstand, behov og gir styret et godt beslutningsgrunnlag for videre arbeid.

 

elin_f_2000x1333.jpg

VIKTIG ARBEID: Elin Kolstad er Huseiernes koordinator for vedlikeholdsplanen. Hun understreker at sikring av bygningsmassen er styrets viktigste oppgave, og anbefaler alle styrer å legge vedlikeholdsplanen inn i neste års budsjett.

 

Elin Kolstad er tydelig på at dette er en viktig jobb for både styre og beboere:

-Bygningsmassen er sameiet og borettslages viktigste verdi. Derfor er det viktig å ivareta denne. En vedlikeholdsplan vil gi forutsigbarhet og en fullstendig oversikt for det sittende styret og fremtidige styrer, sier hun og peker på:

- Når man kjenner til fremtidige kostnader, vil dette gjøre at man kan gi beboerne forutsigbarhet for felleskostnadene. Det er også meget viktig.

 

Sender ut takstmann for befaring

- Styret bestiller Vedlikeholdsplanen fra Huseierne. Da vil vi sende ut en takstmann som bor i rimelig nærhet fra der sameiet eller borettslaget holder til. Vi har knyttet til oss gode takstmenn med lang erfaring med gjennomgang av slik bygningsmasse, forteller Elin Kolstad.

Rapporten leveres til fastpris ut fra hvor mange enheter og bygninger det er i sameiet eller borettslaget. Rapporten gjennomføres av en av Huseiernes 11 håndplukkede eksperter.

Takstmennene gjør en grundig gjennomgang av sameiets bygning(er), helst sammen med noen fra styret.

- Takstmannen sjekker bygningskonstruksjonen - altså skallet på bygningene. Dette er fasade, tak, vinduer, ytterdører osv. I tillegg går man gjennom fellesarealer som sameiet eller borettslaget har ansvaret for å vedlikeholde.

Elin Kolstad forteller at styret ikke trenger å gjøre særlige forberedelser. Men hvis man har tegninger eller vedlikeholdshistorikk er det fint om takstmannen får dette. Da kan det legges ved bestillingen.

- Vi får mange spørsmål om vi sjekker tak, el og VVS.. Tak sjekker vi hvis adkomst er mulig. EL og VVS er spesialfag og her vil takstmannen kun uttale seg om dette bør sjekkes videre, forteller Elin Kolstad.

 

Dette inneholder Vedlikeholdsplanen

Når befaringen er ferdig, vil takstmannen skrive sin rapport. Da får styret en pakke som inneholder:

 • Rapport
 • Vedlikeholdsplan med kostnader
 • Økonomiplan
 • Vurderingsskjema (detaljert vurdering av bygningskomponentene)

Dokumentene vil også bli lagret på "Min Side" hos Huseierne, slik at et fremtidig styre også vil ha kontroll.

Les mer og se prisene: Du kan lese mer om planens innhold og se prisene for hva dette koster her! 

- Jeg anbefaler alle styrer å legge inn kostnader til en slik vedlikeholdsplan i neste års budsjett. Hvis dere da ikke har råd til det allerede i år, sier Elin Kolstad.

 

vedlikeholdsplan-far-man.jpg

DETTE FÅR DERE: Med Huseiernes Vedlikeholdsplan følger det en gjennomgang av de ulike bygningsdelene, forslag til vedlieholdsplan og en plan for økonomien. Det styret trenger for å ta godt vare på bygningsmassen.

 

Nå starter det viktige arbeidet for styret

- Etter at vedlikeholdsplanen er laget og man har mottatt de viktige dokumentene starter det viktige arbeidet for styret. Med denne vedlikeholdsplanen i hånden, har styret nå et godt grunnlag for videre arbeid i sameiet eller borettslaget, sier Elin Kolstad.

Sluttresultatet kan brukes til følgende:

 • Planlegge vedlikehold
 • Økonomisk avsetning for å finansiere fremtidige vedlikehold
 • Fastsette/justere felleskostnader
 • Styringsverktøy for vedlikehold / innhente tilbud
 • En uavhengig rapport som kan brukes som dokumentasjon til beboere
 • Samle historikk/tilstand på "Min side"
 • Trygghet ved endring av styret

 

Interessert? Ta kontakt!

Hvis ditt sameie eller borettslag er interessert, kan dere ta kontakt for å få vite mer. Det er også mulig å få tilsendt et eksempel på en Vedlikeholdsplan for å se hvordan planen ser ut. Se kontaktboks under!

 

 

imageuqxsn.png

LES MER: I siste utgave av medlemsbladet Hus&Bolig forteller vi mer om vedlikeholdsplanen og gjennomgangen som ble gjort i Nordmyrveien boligsameie i Spydeberg.

 

 

NYHET!

 

Få oversikt med Huseiernes Vedlikeholdsplan for sameier og borettslag

Du får en komplett tilstandsrapport, en fullstendig vedlikeholdsplan og prioriterte oppgaver for styret med forslag til et vedlikeholdsbudsjett. Vil du vite mer? Send oss navn og tlf. nr. så kontakter vi deg.

Du kan også lese mer om tilbudet her
Tilstandsvurdering_miljø_1200x300.jpg

Vedlikeholdsplan for sameier og borettslag

Befaring - tilstandsrapport - vedlikeholdsplan - budsjett


Unngå ubehagelige overraskelser og tom konto! Pris fra 19 500 kr. inkl. mva.

 

Meld inn ditt sameie eller borettslag!

Medlemskap er trygghet for sameier og borettslag:

→ Gratis jusstelefon
→ To timer gratis advokatbistand
→ Gratis byggteknisk rådgivning
→ Rabatter på varer og tjenester i sameie/borettslaget

Få et tryggere styre fra bare 2130 kroner!

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Kraftig økning i kommunale avgifter

Les mer