Slik kan du bo hjemme lengre

Gå til hovedinnhold

Slik kan du bo hjemme lengre

Rælingen kommune i Viken ønsker å vise sine eldre innbyggere hvilke løsninger som finnes av velferdsteknologi og universell utforming. Målet er at de som ønsker det kan bo lengre hjemme.

SMARTE LØSNINGER: Ergonomene Anne Fond og Nina Mejlgaard i visningsrommet for velferdsteknologi i Rælingen kommune.

Av: Kristin Gyldenskog

-Velkommen til visningsrommet vårt, sier ergoterapeutene Nina Mejlgaard og Anne Fond i Rælingen kommune. Kommunen arrangerer åpen dag for andre gang denne sommeren. Interessen fra pårørende og brukere er stor. Dermed blir det flere slike åpne dager på visningsrommet for velferdsteknologi på Fjerdingby helsetun.

-Det har vært et ønske i kommunen om å satse på dette. Målet er å synliggjøre hva som finnes av velferdsteknologi i vanlig handel. Mange er ikke kjent med det som finnes. Stadig flere leverandører satser på velferdsteknologi og det blir mer og mer fokus på det, sier de to ergoterapeutene.

Smarte løsninger

Ergoterapeut Nina Mejlgaard viser frem smarte løsninger for eldre.

Et eksempel på smarte løsninger som du finner i visningsrommet, er en digital bordklokke med lyd hvor en stemme forteller hva klokken er og om det er formiddag eller kveld.

-Det kan være nyttig hvis man har sovet og er usikker på om det er morgen eller kveld når man våkner, sier Fond. De to ergoterapeutene viser frem en ekstern temperatursensor som gir alarm dersom man glemmer å lukke kjøleskapsdøren. En annen smart løsning er hev/senk kjøkkenbenk som gir fleksibilitet til å regulere arbeidshøyden. I visningsrommet har denne kjøkkenbenken også vask, noe som krever planlegging for å få til.

En lenestol fra Ikea med en løftefunksjon som blir aktivert når du begynner å reise deg, opp er et annet eksempel. Et annet eksempel er kniver med ergonomisk håndtak fra Enklere Liv. 

-I tillegg til produktene som selges i vanlig handel viser vi også frem hjelpemidler som man kan få tilskudd til fra kommunen eller NAV. Her kan pårørende og brukerne selv få forslag til hvordan tilrettelegge for egen alderdom, sier Mejlgaard.

Her kan du se de forskjellige hjelpemidlene.

 

Vil bo hjemme lengst mulig

I en spørreundersøkelse som Huseierne og Pensjonistforbundet sto bak i 2018, svarte ni av ti at de ønsker å bo hjemme så lenge som mulig. Mer enn halvparten tror de vil kunne bo i nåværende bolig resten av livet.

Huseierne arbeider for at flest mulig kan eie sitt eget hjem og at det må tilrettelegges for at eldre som ønsker det, kan bli boende i egen bolig lengst mulig, blant annet ved bruk av velferdsteknologi. Dette er nedfelt i Huseiernes boligpolitiske program.

"Vi vet at eldre ønsker å bo hjemme lengst mulig. Det vil også føre til store besparelser for samfunnet. Det er gledelig at det kommer stadig flere nyttige produkter på markedet som gjør at vi kan tilrettelegge for egen alderdom"

Morten Andreas Meyer, generalsekretær i Huseierne

 

Fakta:

Blir flere eldre enn unge

Innen bare 10 år blir det for første gang flere eldre enn barn og unge i Norge dersom hovedalternativet til Statistisk Sentralbyrå slår til. I 2060 vil det være mer enn 500 000 flere eldre over 65 år enn barn og unge.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler