Nye «regler» for hva som følger med boligen ved salg: Nå skal ikke kjøleskapet automatisk følge med

Gå til hovedinnhold

Nye «regler» for hva som følger med boligen ved salg: Nå skal ikke kjøleskapet automatisk følge med

Fra 2020: Eiendomsmeglerne har oppdatert listen over hva som som i utgangspunktet skal følge med bolig ved salg. Den nye listen har noen nyheter og klargjør en del usikkerhetsmomenter.

NYTT FRA 2020: Etter nyttår trer den nye "løsørelisten" i kraft. Det betyr endringer for både boligselgere og boligkjøpere.

Av: Carsten Pihl

Eiendomsmeglerorganisasjonene lanserte tirsdag 19. november den nye "løsørelisten" som sier hva som i utgangspunktet skal følge med en bolig ved salg.

Løsøre som taklamper, kjøleskap og gardinstenger skaper fra tid til annen utfordringer for både boligselgere og - kjøpere. 

Selgerne tror de kan ta med seg noe som kjøperen tror de har kjøpt. Dette skaper problemer og misnøye i salgsprosessen.

Den nye løsørelisten som skal gjelde fra 1. januar 2020 forsøker å løse disse problemene. Listen er laget av Norges Eiendomsmeglerforbund, EiendomNorge og eiendomsadvokatene i fellesskap, og er anbefalt brukt ved boligsalg gjennom eiendomsmegler. 

NB: Vi skriver regler i anførselstegn i overskriften for løsørelisten er et utgangspunkt, og det er avtalefrihet. Se lenger ned i saken.

Størst endring for hvitevarer

Den største endringen i en nye løsørelisten gjelder hvitevarer på kjøkkenet. I den gjeldende listen står det at hvitevarer som er på kjøkkenet medfølger. Dette har vært for eksempel kjøleskap, komfyr, oppvaskmaskin mm.

Dette prinsippet snus nå slik at hvitevarer på kjøkkenet ikke medfølger - med mindre det er særlig omtalt i salgsoppgaven.

Som vi skriver i overskriften: Det betyr blant annet at kjøleskap ikke følger med boligen som en hovedregel.

Dette er en stor endring i listen, men kanskje ikke så stor endring i praksis. I dag er det vanlig i mange eiendomsmeglingsforetak at man har standardunntak for noen eller alle hvitevarer - slik at hvitevarer heller ikke i dag følger med ved boligsalg.

Andre igjen har unntak som sier at bare fastmonterte hvitevarer følger med. Noe som har skapt usikkerhet rundt for eksempel side-ved-side-kjøleskap som er tilkoblet vann og oppvaskmaskiner.

Fra nyttår vil det altså være slik at selgere som vil selge hvitevarer ramser opp det som følger med. 

Se den nye og den gamle listen her: Hva skal følge med boligen ved salg

 

Elbil-lader og smarthusløsninger skal følge med boligen

Den nye løsørelisten omtaler også fastmonterte elbil-ladere og smarthusløsninger. Disse skal etter listen følge med.

Dette er ikke nytt - reglene har vært slik frem til i dag også, men da basert på en tolkning av regelverket om at dette er "fastmontert".

Med den nye løsørelisten fjernes eventuell tvil.

Unntaket gjelder helt enkle smarthusløsninger der styringsenhetene er løse - for eksempel lysstyringssystemer som Philips Hue.

 

 

Det slås også fast i den nye løsørelisten at solcellepaneler skal følge med boligen ved salg sammen med teknisk infrastruktur. Dette har også vært tilfellet tidligere, men det har ikke stått i klartekst i listen.

 

All innredning i garderobeskap skal følge med boligen

Garderobeskap skal følge med boligen ved salg. Det står det i både den gamle og nye listen. Men den nye listen presiserer også at all innredning skal følge med. Både løs og fastmontert.

Det begtyr at i skyvedørsgarderobe med Elfa-hyller eller lignende skal disse stå igjen til de som kjøper boligen. 

Men  - som vi viser under - her er det mulig for selgere å ta unntak i salgsoppgaven!

 

Nytt punkt om nøkler

Det er i den nye listen også tatt inn et nytt punkt om nøkler. Dette har vært et tema som har skapt litt spørsmål.

Listen som gjelder fra januar 2020 sier at samtlige nøkler til boligen, boder, garasjeportåpnere mm skal følge med. 

Det samme gjelder hengelåser og lignende som brukes til å låse uteboder eller lignende.

 

Det handler om hjemmet ditt!

Medlemmer i Huseierne får:

→ Gratis juridisk og byggteknisk rådgivning
→ Gratis kurs i boligrelaterte temaer
→ Rabatter på byggevarer og andre boligrelaterte produkter

Bli en trygg boligeier for 619 kroner i året! 

 

Annet som er nytt i løsørelisten fra 2020:

  • Det slås fast at robotgressklippere og ladestasjon ikke følger med, mens avgreningskabler/guidekabler skal følge med boligen.
  • Det presiseres at løse stiger ikke følger med boligen. Dette har vært et spørsmål ved enkelte anledninger.
  • For taklamper presiseres det at fastmonterte følger med boligen, mens lamper som har separat stikkontakt, eller er montert på sukkerbit kan tas med av selgeren.
  • Det presiseres at aircontidion-anlegg og dermed også luft-til-luft-varmepumper medfølger boligen.
  • Listen slår fast at utendørs innretninger som lekehus, lekestativ og fastmontert trommel til vannslange skal følge med. Dette er gjenstander som har skapt en del spørsmål de siste årene.
  • Punktet om at oljefat og parafin følger med boligen er tatt ut. Dette i og med forbudet mot å bruke mineralolje i oppvarming av bolig som starter fra 2020. Derimot skal kjøpere få varsler av eiendomsmegler om dette er på eiendommen - i og med at det gir ekstrautgifter til fjerning.

 

 

Avtalefrihet om løsøre

Løsørelisten er ment som en guide for boligselgere og boligkjøpere. Avhendingsloven har bestemmelser om hva som skal følge med en bolig ved salg, men denne loven er over 25 år gammel og ikke helt tilpasset dagens verden. 

Loven gir også selger og kjøper avtalefrihet om hva som skal følge med boligen.

Listen er ment som et praktisk utgangspunkt for boligsalg, og beskriver normalsituasjonen for de fleste.

Men selgere som vil ha med seg ting som står på listen kan gjøre dette ved å ta unntak i salgsoppgaven eller rett og slett fjerne gjenstandene før fotografering og visning.

 

 

Huseiernes tips om hva du gjør nå:

Til deg som skal selge: Du som skal selge nå, men som ikke har fått laget salgsoppgave ennå kan godt ta i bruk de nye reglene. Dette vil være særlig aktuelt hvis selve salget skjer etter nyttår. Snakk med eiendomsmeglerne.

Til deg som skal kjøpe: Du som er på boligjakt rett etter nyttår må sjekke salgsoppgavene nøye for å se hva som gjelder om løsøre og tilbehør. Sjekk om det er den gamle eller nye listen som gjelder, og hva som eventuelt er gjort av unntak!

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Reparér hakk og riper med voks

Les mer