Enda høyere bokostnader i de største byene

Gå til hovedinnhold

Enda høyere bokostnader i de største byene

Det er dyrt å eie og bo i leilighet i seks store byer her til lands. Oslo er klart dyrest, mens Kristiansand er billigst.

ØKER: Kostnadene for å bo i leilighet øker. I leilighetsindeksen sammenligner vi kostnadene for å bo i leilighet i de største byene i Norge.

Av: Kristin Gyldenskog

Det viser Bokostnadsindeksen for leiligheter utarbeidet av analysemiljøet Samfunnsøkonomisk Analyse på oppdrag fra  Huseierne.

I Oslo er bokostnadene på 137 525 kroner for en leilighet på 70 kvadratmeter i 2022. Bergen er på andreplass når vi rangerer de seks byene etter hvilke som er dyrest. Trondheim er på tredje.

 

Bokostnader for leilighet på 70 kvadratmeter i kroner i 2022:

 • Oslo 137 525 kr
 • Bergen  107 090 kr
 • Trondheim 105 817 kr
 • Tromsø   99 716 kr
 • Stavanger 96 644 kr
 • Kristiansand 94 788 kr

 

Ser vi på utviklingen i tallene, viser den at kostnadene ved å bo i leilighet også stiger. I grafen under ser du hvordan utgiftene har steget frem til 2022 - og ikke minst hvordan prognosen er at de vil stige de neste årene. 

 

Detaljene for hver by finner du i oversikten nederst på siden!

 

Den vanlige Bokostnadsindeksen viser bokostnadene for eneboliger. I byene med er det mange leiligheter, og kostnadsbildet for eneboliger blir derfor litt unøyaktig for kostnadene i disse byene. Derfor har vi laget leilighetsindeksen for å kunne vise utviklingen for de som bor i leiligheter.

Les også: Drastisk økning i bokostnaden - stadig dyrere å bo!

Flest leiligheter i byene

På landsbasis er det 50 prosent eneboliger og 24 prosent leiligheter. I de større byene er det en relativt stor andel leiligheter. I Oslo er hele 72 prosent av boligmassen leiligheter og bare åtte prosent er eneboliger.

Årsaken til at vi har valgt å beregne bokostnadene for en leilighet på 70 kvadratmeter, er at dette er vektet gjennomsnittlig leilighetsstørrelse for de utvalgte byene.

Bokostnadene inkluderer:

 • Rentekostnader
 • Energikostnader
 • Kommunale avgifter
 • Vedlikehold av egen bolig
 • Eiendomsskatt
 • Forsikring

Til sammenligning er bokostnadene for en enebolig på 120 kvadratmeter høyere enn for leiligheter i de store byene.

 

For eie og leie

Bokostnadsindeksen viser kostnadene ved å bo i en bolig. Dermed vil kostnadene kunne brukes både for eiekostnader og kostnader ved å leie.

For leieprisene vil det kunne være et visst etterslep i utviklingen av leieprisene på grunn av reglene om indeksregulering av leieprisene. Når bokostnadene stiger vesentlig mer enn konsumprisen vil det ta litt tid før leieprisene «tar igjen» endringene i bokostnader.

 

Store forskjeller på bydelene i Oslo

For Oslo har Samfunnsøkonomisk Analyse også beregnet bokostnadene for leiligheter på bydelsnivå.

Bydel Frogner er klart dyrest med bokostnader på 162 274 kroner i 2022 for en leilighet på 70 kvadratmeter. Deretter kommer bydel St. Hanshaugen og bydel Sagene.

De laveste bokostnadene har bydel Søndre Nordstrand med 100 947 kroner.

Forskjellene mellom bydelene skyldes først og fremst forskjeller i boligpriser og dermed husholdningenes rentekostnader.

 

 

Fakta:

Dette kan du gjøre for å få ned dine bokostnader:

Rente: Vær en aktiv bankkunde - prut på renten! Forhandle med egen bank og se om du får bedre vilkår i andre banker.

Strøm: Selve strømprisen får du ikke gjort så mye med, men de fleste av oss har litt å gå på når det kommer til å spare strøm. Bruk strøm når prisen er lavest og sett ned temperaturen. Flere sparetips kan du lese her.

Kommunale avgifter: Hvis du installerer vannmåler kan det gjøre vannet billigere. Forbruksmåler gjør at du bare betaler for vannet du bruker og at det ikke gjøres beregning ut fra boligens størrelse. Dermed kan du få lavere vannregning ved å være litt bevisst.

Forsikring: Prut på forsikringen! Forhandle med eget forsikringsselskap og se om du får bedre vilkår.

Vedlikehold: Energieffektivisering er smart for deg som boligeier. Du får lavere strømregning og bidrar til bedre miljø. I tillegg øker det verdien på boligen din. Varmepumpe, solceller, etterisolering og nye vinduer er tiltak som vil spare deg for penger. Men hva er lurest i din bolig? Se våre råd!

 

 

 

LAST NED RAPPORTEN:

Bokostnadsindeks for leiligheter

Det er dyrt å eie og bo i leilighet i seks store byer her til lands. Oslo er klart dyrest, mens Kristiansand er billigst.

Det viser Bokostnadsindeksen for leiligheter utarbeidet av analysemiljøet Samfunnsøkonomisk Analyse på oppdrag fra forbrukerorganisasjonen Huseierne.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Blir ingen solskatt for boligeiere

Les mer

Spar tusener på nytt tak!

Les mer