Ikke glem husordensregler

Gå til hovedinnhold

Ikke glem husordensregler

Leier du ut? Husk at det er viktig å ha husordensregler på plass!

Tekst og foto: Linda Ørstavik Öberg.

Når du skal leie ut er det mange ting å huske på.

Du bør sjekke referanser, sørge for å sette deg inn i regelverket, opprette depositumskonto, tenke på tidshorisonten og ikke minst passe på at du har en vanntett kontrakt.

Men noe som ofte skaper uenighet og irritasjon etter innflytting, er husordensregler – eller rettere sagt mangelen på dem.

De er fort gjort å glemme, og da blir det fort gnisninger når man ligger våken tredje natt på rad grunnet høy musikk fra kjelleren.

- Klare og tydelige ordensregler kan bidra til å hindre at uønskede situasjoner oppstår, og øker sjansen for at leieforholdet avvikles uten problemer, sier Morten Fæste, advokat i Huseierne.

Vær klar i dine ønsker overfor leietager: Da vet begge hva den andre forventer i leieforholdet, sier advokat Morten Fæste i Huseierne.

Støy

Som utleier står du i utgangspunktet ganske fritt til å sette retningslinjer til hvordan du vil ha det, og hva du forventer av leieboer.

Det som definitivt skaper mye irritasjon er støy, så første bud her er å få inn regler rundt når det skal være stille. Da er det enklere for begge parter å vite hva som forventes, og det er enklere å avgjøre hva som er et eventuelt avtalebrudd når det oppstår uenigheter.

Når vil du at det skal være helt rolig om kvelden? Kan man spille høy musikk i helgene i festlige lag? Spesifiser for eksempel at hovedregelen er stillhet mellom 23.00 og 07.00, og at fester må varsles på forhånd slik at du som utleier er forberedt på at det kan forekomme støy.

Her er 9 ting du bør vite når du leier ut bolig!

I tillegg kan du faktisk spesifisere at det ikke er lov å klippe gresset eller ta frem motorsaga før klokken 12 på søndagen hvis det er noe som betyr mye for deg.

Vær klar i dine ønsker overfor leietager, slik at begge vet hva den andre forventer i leieforholdet.

- Det er smart å lage rimelige kjøreregler som leietaker må forholde seg til. Dette skaper forutsigbarhet for både utleier og leietaker, og kan også være konfliktdempende, sier Fæste.

Men få det med skriftlig i kontrakten at det er særskilte husordensregler som skal følges.

Røyking

Som utleier kan du bestemme at det ikke er lov å røyke på hybelen eller i leiligheten.

Selv om røykeloven gir deg anledning til å røyke hjemme hos deg selv, kan du avtale totalt røykeforbud inne.  

Kanskje du har barn med astma i huset, eller andre er svært sensitive mot røyk. Nettopp da er det viktig å få inn en klausul som sier at røyking ikke er tillatt.

Huseierne har laget standard Husordensregler som du kan laste ned her.

Hvis det ikke blir overholdt, så kan du belaste leietager for kostnader til rengjøring osv. Hvis du gir beskjed om at det ikke må røykes, men forbudet ikke overholdes av leietager, så kan man si opp leiekontrakten siden det er et kontraktsbrudd.

Husdyr

Dette med husdyr er ikke bare bare, og det finnes ikke noe klart fasitsvar her.

På den ene siden er det hjemmel i loven for å forby dyrehold. Det er din bolig, og hvis du er redd, allergisk eller har andre gode grunner til at du ikke vil ha folks kjæledegger inn, så kan du nekte leietager det.

Men, selv om det står i leiekontrakten at dyrehold ikke er tillatt, kan det være at du må godta at leieren har et kjæledyr likevel. Husleieloven sier nemlig at leier kan holde dyr dersom gode grunner taler for det, og dyreholdet samtidig ikke er til ulempe for utleieren eller de øvrige brukerne av eiendommen.

At leietager er blind og trenger førerhund er et godt eksempel her. Fugler, fisker og en liten dansemus vil det derimot være vanskelig å nekte leieboer.

Diverse

Har leietager bil, hvor skal den stå? Og hvor skal leietagers gjester parkere? Det kan være greit å klargjøre så det ikke blir problemer etter innflytting.

Mange velger også å spesifisere at leiligheten ikke kan pusses opp uten samtykke fra eier, og at man ikke får skru og spikre i vegger uten tillatelse.

Les også: Husk å måle radon i utleieboligen.

Det kan også være greit å ha med noen punkter som sier at rømningsveier, trappeoppgang, gårdsplass osv. skal være fri for ting, utstyr, barnevogn og lignende.

Mange sliter også med leieboere som stenger ventiler og ikke lufter ut, her kan man også spesifisere. I tillegg kan det være greit å informere om at leietager er ansvarlig for tap av nøkler.

linda@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
Huseiernes politiske medarbeidere sammen med miljøvernminister Bjelland Eriksen

Nye tall viser: Kraftig økning i kommunale avgifter de neste årene

Les mer