Har du etterisolert boligen? Mål radon på ny!

Gå til hovedinnhold

Har du etterisolert boligen? Mål radon på ny!

Når du etterisolerer boligen, blir den tettere. Det betyr at mer radon enn før kan bli innestengt i boligen i den kalde årstiden.

Å etterisolere eldre boliger er bra for energibruken. Men mange er ikke klar over at man bør forbedre ventilasjonen når man etterisolerer huset.

- Det bekymrer meg litt at det finnes så lite informasjon om dette. Det har store konsekvenser for innemiljøet når mange bare etterisolerer uten å forbedre ventilasjonen. Én av konsekvensene er at man risikerer å få langt høyere radonverdier i boligen enn før, sier Huseiernes byggtekniske rådgiver Ingeborg B. Engh.

Støvsuger

Radon er en radioaktiv gass som mange steder finnes naturlig i grunnen. Den kan også være fraktet til et område med fyllmasse. Ute i naturen utgjør gassen ingen fare, for mengdene er så små.

Men om vinteren fører oppvarmingen av boligene våre til trykkforskjeller som gjør at boligene virker som «radonstøvsugere»: Radongassen suges inn fra grunnen gjennom sprekker og åpninger mot grunnen.

Radongassen blir liggende lagret i den varme inneluften. Da kan konsentrasjonen av gassen bli for høy og utgjøre en helsefare.

Tettere

Men hva er så sammenhengen mellom radon og etterisolering? Jo – dersom du har etterisolert en eldre bolig, har du på en måte skiftet ut den tynne, gamle frakken. Du har tatt på huset ullgenser og regnjakke. Det blir varmere – men også tettere.

Før «blåste» det gjennom frakken, og var det radon innendørs, ble konsentrasjonen tynnet ut med trekken. Men de nye ytterklærne holder vinden ute – og radongassen inne.

- Dette er én av årsakene til at det er så viktig å sørge for bedre ventilasjon når man etterisolerer en eldre bolig, sier Engh.

Å forbedre ventilasjonen betyr for eksempel å sette inn kraftigere avtrekksvifter i fuktige rom – bad, kjøkken og vaskerom – og gode lufteluker på veggene for øvrig. Lufteventiler i vegg gir mer luft inn enn spalteventiler i overkant av vindu.

Som ekspert på sopp og mugg er Engh naturligvis også bekymret for fuktproblemene som kan oppstå dersom man ikke sørger for tilstrekkelig luftutskiftning i den etterisolerte boligen.

- Det blir tettere og fuktigere og forholdene kan bli ideelle for råte- og muggsopp, sier hun.

Radon

I bolig som du bor i selv, er du ikke lovpålagt å måle radonnivåer eller gjøre tiltak ved for høye verdier. Det er likevel anbefalt.

Når man puster inn luft som inneholder radon, fører det til en bestråling av lunger og luftveier som over tid øker risikoen for lungekreft.

Måling bør skje over tid i perioden oktober – april.

Radonmannen

Huseiernes avtale med Radonmannen gir medlemmer gratis rådgivning om radon og stråling i tillegg til rabatter på produkter og tjenester.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Radonmåling i boliger

Les mer

Radon i boligen - hva gjør jeg?

Les mer