Ikke gjør disse tabbene på 17. mai

Gå til hovedinnhold

Ikke gjør disse tabbene på 17. mai

Visste du at 17. mai ikke er «rammet» av loven om helligdagsfred? Allikevel – vær greie mot hverandre og la være å gjøre disse tingene på 17. mai.

1) Mange liker å ta en god fest på 17. mai. Men, når det virker som en god ide å sette på «Norge i rødt, hvit og blått» av Glittertind på full guffe bør du tenke deg om to ganger. Det er nemlig ikke sikkert at du og naboen har samme musikksmak.

Medlemmer i Huseierne får gratis juridisk rådgivning om bolig og eiendom.

 

Fun fact – frem til midten av 1860 tallet var det faktisk «Norges Skaal» og «Sønner av Norge» som var mest anerkjent som Norges nasjonalsanger. Gradvis overtok «Ja, vi elsker», men sangen er aldri blitt vedtatt som Norges nasjonalsang.

 

2) Nettopp fordi mange vil kose seg og ha hagefester kan du godt la være å jobbe dugnad i hagen denne dagen. Lite er så forstyrrende som motorsager, løvblåsere eller gressklippere på en festdag som dette. I denne artikkelen kan du lese alt om hva helligdagsfreden innebærer.

3) Pass på grillen. For de som ikke har tenkt til å rense reker noen timer midt på dagen er grillen fristende. Pass på at den er renset slik at du ikke røyklegger hele nabolaget og forsurer feiringen for naboen.

4) Ikke slurv med flagget ved heising, og glem for all del ikke å ta det inn når tiden er inne. Husk å følge flaggreglene!

5) Ikke ta lett på 17. mai bordet. Feiringen blir langt mer gjennomført om du har dekket et innbydende bord til gjestene.

6) Dropp klesvasken denne dagen. Det er ikke bare lyd og lukt som forurenser på en dag som denne. Å henge ut klesvasken er også noe naboer synes er lite hyggelig å beskue på en dag som 17. mai. Skal du allikevel vaske klær kan du lære litt om sortering her før du slenger alt i tørketromlen.

7) Husk å kaste søppelposen! Ikke la søppelposer ligge ute, for skjærene kommer fortere gribbene til kadavaret. Det er ikke trivelig å bruke kvelden eller påfølgende morgen med å plukke rekeskall i hele postnummeret. Her kan du lese om at Bergen suges rent for søppel.

8) Det kan være artig å dokumentere det som skjer på 17. maifesten. Hvis du samtidig filmer naboen som klipper gress for å se på det i ettertid er ikke dette i utgangspunktet forbudt i hendhold til personopplysningsloven.

– Du skal allikevel ikke krenke privatlivets fred. Når det gjelder droner er det også luftfartsregler som sier noe om hvor nærme andre mennesker du har lov til å fly, sier Elisabeth Amundsen i Datatilsynet.

9) Det blir mye posting av oppdateringer på Facebook og bilder på Instagram. Vær oppmerksom på at uvedkommende også kan se at du ikke er hjemme på 17. mai. Vær derfor forsiktig med å poste at du ikke har tenkt til å være hjemme på en stund. Hvis ikke kan det være at du får besøk av tyver.

10) Hvis du ender opp med en festlig og fuktig feiring anbefaler vi ikke på noen som helst måte at du tilbereder nattmat. I slike tilfeller er det mye tryggere å kjøpe seg en burger, en pizza eller en kabab på et gatekjøkken.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler