Ti ord du må kunne når du kjøper bolig

Gå til hovedinnhold

Ti ord du må kunne når du kjøper bolig

Hva er egentlig punktfeste? Hva er en andelsleilighet? Og hva er forskjellen på takst og boligsalgsrapport? Skal du kjøpe bolig eller hytte møter du mange ord og betegnelser som kan være vanskelig å forstå.

Boligsalgsrapport

Et dokument basert på Norsk Standard 3600 som beskriver en eiendoms byggtekniske standard. Rapporten er spesielt utarbeidet med tanke på salg av eiendommen, og gir en beskrivelse av byggverk og bygningsdeler. Det blir utført visuelle observasjoner og inspeksjon på lett tilgjengelige deler av konstruksjonen. Rapporten skal gi systematisk og grundig informasjon om viktige forhold.

Andelsleilighet


Et borettslag er et andelslag med formål å gi andels-eierne bruksrett til en egen bolig i lagets eiendom.  En andelsleilighet er en borettsandel som gir bruksrett til en av lagets boliger.

Verditakst En skjønnsmessig, veiledende vurdering av hva selger kan få for eiendommen i et normalmarked. Settes av takstmann.

Lånetakst


Veiledende takst som skal gi grunnlag for hvor mye eiendommen kan belånes med.

Punktfeste

I mange festekontrakter er tomtens størrelse ikke oppgitt. I stedet angis et punkt i terrenget hvor hus eller hytte skal oppføres. Dersom størrelsen ikke er oppgitt har fester fri råderett over et område på ett mål medregnet huset og avrundet etter forholdene på stedet.

 

Finansieringsbevis


En bekreftelse på hvor mye du kan få låne i banken, uten at du forplikter deg til å ta opp lånet. Kan brukes i flere budrunder inntil gyldighetsdato utgår.

Boligkjøperforsikring


Dette er en rettshjelpforsikring. Den dekker ikke feil eller mangler ved huset du kjøper, men dine egne og eventuelt motpartens saksomkostninger ved en rettssak.

Prisantydning


Skal etter eiendomsmeglernes bransjenorm gjenspeile markedsverdien av boligen ifølge megleren. Prisantydning skal ikke settes lavere enn selger er villig til å akseptere.

Primærrom (P-ROM)


De delene av bruksarealet som brukes til opphold, for eksempel stue, kjøkken, bad og soverom. Er normalt grunnlaget for prisstatistikker.

Bruttoareal (BTA)

Også kalt BTA, tilsvarer bruksarealet, men med tillegg av tykkelsen på ytterveggene. Dette er altså et utvendig mål.

Bli medlem i Huseierne og få alle våre kontrakter gratis!

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Reparér hakk og riper med voks

Les mer