Risiko å ha med fagfolk på visning

Gå til hovedinnhold

Risiko å ha med fagfolk på visning

Å ha med seg fagfolk på visning kan faktisk gjøre at du stiller svakere i en klagesak.

Du kan stille svakere ved en klagesak hvis håndverker har blitt med på visning

- Det er finnes dommer hvor kjøper ikke har nådd frem med et krav om erstatning hvor han har hatt med seg en takstmann på visning. Typisk i de tilfellene hvor det er en feil eller mangel som takstmannen burde ha sett, forklarer advokatfullmektig Espen Kheradmandi i Huseiernes Landsforbund.

Administrerende direktør Espen Fuglesang i NITO Takst har vært til stedet i flere rettssaker etter boligkjøp.

- Dersom du har med et familiemedlem eller en bekjent som er snekker eller maler, kan du stille svakere i en klagesak dersom du senere oppdager feil ved boligen. Selger vil rett og slett kunne hevde at fagmannen burde ha oppdaget feilen under visningen, på bakgrunn av sin profesjon, sier Fuglesang.

Bli medlem i Huseierne og få alle våre kontrakter gratis!

Kjøper tapte i retten

I en sak klaget kjøper over at taket måtte byttes etter at han hadde overtatt boligen. Huset var gammelt og det var reell fare for at det kunne være noe galt med taket. Ettersom kjøper hadde med seg en ingeniør både på visning og ved overtakelse, vant han ikke fram i retten. Retten mente at ingeniøren burde ha vært oppmerksom på forholdet.

- Selv om man er håndverker og kan sitt fag, er det ikke sikkert de har drevet så mye med avdekking av slike feil. De har ikke ofte ikke nok erfaring og kunnskap om hva de skal se etter, og hvor. Man fokuserer ofte på de gale tingene. Engasjerer man en fagperson, er det lurt å velge en som har rutiner for hva man skal se etter, sier Fuglesang.

Engasjerer du en takstmann står du også tryggere i en eventuell klagesak. Ikke nødvendigvis mot selger, men også mot takstmannen som kanskje har gjort en slett innsats.

- Det som er interessant er at dersom man engasjerer en takstmann til å bli med på visning kan han eller hun også holdes ansvarlig dersom åpenbare feil og mangler blir oversett, sier Kheradmandi.

Ikke enig

Samtidig er Kheradmandi kritisk til at man skal stille svakere dersom man har gjort en ekstra innsats for å sørge for at boligkjøpet er så trygt som mulig.

- Jeg mener likevel at det ikke bør tillegges så for mye vekt. Selger kjenner eiendommen best, og selgers takstmann gjør en mye grundigere undersøkelse enn det kjøper har mulighet til på visning. Dersom disse ikke oppdager en feil eller mangel, skal det nok en del til for å si at kjøpers håndverker eller takstmann burde ha oppdaget mangelen. I tillegg har selger en informasjonsplikt ved salg av fast eiendom, avslutter han.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Reparér hakk og riper med voks

Les mer