Kan man gå naken i sin egen hage?

Gå til hovedinnhold

Kan man gå naken i sin egen hage?

Du har tenkt tanken. Det har vi alle gjort. Kan jeg vandre naken og ubekymret rundt i min egen hage uten at noen kan si noe på det?

Samtalen eller diskusjonen har de fleste av oss vært innom. Nakenhet på egen eiendom eller i egen bolig, og hva som er innafor og hva som ikke er innafor. Problemet oppstår når det er andre som blir vitner til det du driver med. Det vil nok være delte meninger om hva som burde være tillatt, men følger man loven slik den er i dag har du rettigheter både som nakenoptimist og som nakenpessimist.

Medlemmer i Huseierne får gratis juridisk rådgivning om bolig og eiendom.

- I utgangspunktet kan man gjøre som man vil i sin egen hage. Det kan likevel være begrensninger i naboloven. Om din nakenhet er sjenerende for naboen kan det etter forholdene være et brudd på den generelle tålegrensen i naboloven. Hagens beliggenhet, størrelse og skjerming kan for eksempel ha betydning i denne vurdering, sier advokat Espen Kheradmandi i Huseierne.

Dermed kan det være greit å forsikre seg at man nyter sin egen nakenhet privat, og lar andre som ikke er så begeistret få slippe. Men som Kheradmandi påpeker er du i praksis i din fulle rett til å gjøre hva du vil i din egen hage.

Seksuelt krenkende

Det er altså neppe ulovlig å kle seg naken i sin egen hage så lenge du ikke er til sjenanse for naboer. Ønsker man å gjøre dette til en vanlig syssel kan det være lurt å tenke på hvordan man kan gjøre dette uten at naboene trenger å bli ufrivillige tilskuere.

- Har du for eksempel en stor hage, høy hekk og nakenheten ikke er sjenerende for naboer skal det nok en del til for at naboloven skal kunne begrense bruken av egen hage. Man burde i hvert fall forsøke å utøve sin nakenhet så diskret som mulig og ikke dytte den over på andre, sier Kheradmandi. 

Det er derimot ikke fritt frem til å gjøre hva du vil i hagen. Nakenhet kan fort bli til seksuelt krenkende atferd dersom noen blir støtt av det du gjør mens du er naken. Etter straffelovens paragraf 298 er det straffbart å utvise seksuelt krenkende eller annen uanstendig adferd i nærvær av eller overfor noen som ikke har samtykket til det. Å sole seg naken i sin egen hage vil neppe rammes av denne paragrafen. Ekstra nøye er det å vise aktsomhet dersom det bor barn i nabolaget. Straffelovens paragraf 305 sier noe om dette.

- I ytterste konsekvens kan det også være straffbart å gå naken i sin egen hage. I straffeloven har vi et forbud mot seksuelt krenkende eller annen uanstendig atferd. Denne gjelder for det første på offentlig sted, men også i nærvær av eller overfor noen som ikke har samtykket i det, sier Kheradmandi.

Hva med hjemme i boligen?

Og trodde du at du kunne gjøre akkurat hva som helst innenfor dine egne fire vegger skal du ikke være så innmari sikker på det heller. Hva ingen ser har heller ingen noe vondt av, men når man opptrer slik at alle kan se hva en driver med kan gleden fort bli en sur svie.

- Også nakenhet i eget hjem må vurderes på samme måte. Det kan etter forholdene kanskje være et brudd på reglene i naboloven eller kanskje også straffbart som blotting dersom man oppfører seg utilbørlig og man på ett eller annet vis opptrer sjenerende overfor naboer, avslutter advokaten.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler