Husk helligdagsfreden

Gå til hovedinnhold

Husk helligdagsfreden

Planlegger du hagearbeid i påsken? Husk at loven om helligdagsfred må overholdes – selv om du kanskje har ting du vil ha ordnet på fridagene dine.

STØY: Norge er et land med høy tetthet av motoriserte hageredskaper. Lov om helligdagsfred gjør at de ikke kan brukes når som helst. Foto: Hampus Lundgren.
STØY: Norge er et land med høy tetthet av motoriserte hageredskaper. Lov om helligdagsfred gjør at de ikke kan brukes når som helst. Foto: Hampus Lundgren.

De fleste har hørt om loven om helligdagsfred – men langt fra alle vet når helligdagsfreden faktisk skal overholdes. Mange tror at det skal være rolig i kirketiden på søndager og andre helligdager, men loven favner videre enn som så: «På helligdag fra kl 00 til kl 24 samt påske-, pinse- og julaften etter kl 16 skal det være helligdagsfred som ingen noe sted må forstyrre med utilbørlig larm», heter det i loven. Det betyr i praksis at du må være oppmerksom på at du ikke bruker helligdagene til å gjøre unna støyende plenklipping, motorsaging, høytrykksspyling eller lignende arbeid som kan være til sjenanse for andre. 

Medlemmer i Huseierne får gratis juridisk rådgivning om bolig og eiendom.

Loven

Loven om helligdagsfred har som formål å «verne om det gudstjenestelige liv og den alminnelige fred på helligdager og (…) gi høytiden ro og verdighet.» Det er kanskje ikke alle i vårt nokså sekulære land som er enige i at det gudstjenestelige liv trenger å vernes – men enn så lenge er det en gang slik lovverket er. Og man trenger slett ikke være dypt kristen for å ønske seg ro og fred enkelte dager i året. 

Mange irriterer seg

En undersøkelse TNS Gallup har gjort for Hus & Bolig viser nemlig at 44 prosent av alle nordmenn har irritert seg over naboer som har brukt støyende hageredskaper på en søndag eller andre helligdager.

I Norge selges det, i følge Park- og hagemaskinleverandørenes forening, rundt 100 000 gressklippere/plentraktorer i året til forbrukermarkedet. Antall solgte kjedesager/motorsager til forbrukere ligger rundt 55 000 per år. I tillegg selges et stort antall motoriserte hekksakser, løvblåsere/-sugere, kompostkverner og lignende. Det anslås at det finnes over tre millioner motoriserte hageredskaper i norske husholdninger. 

Mange støyer

At enkelte av disse maskinene brukes på helligdager er det liten tvil om: I Hus & Boligs undersøkelse svarer hele 61 prosent av alle menn at de har klippet gresset på en søndag eller andre helligdager, mens 41 prosent av norske kvinner har gjort det samme. Én av tre norske menn har brukt motorsag på en helligdag.

Hva som er «utilbørlig larm» vil være et skjønnsspørsmål som politiet må ta stilling til dersom de tilkalles. Men å få en slik sak avgjort av politiet er kanskje ikke veien å gå dersom man ønsker et godt forhold til sine naboer?

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Kraftig økning i kommunale avgifter

Les mer