Så mye koster det å være sløv på visning

Gå til hovedinnhold

Så mye koster det å være sløv på visning

I 2016 oppstod det syv vannskader i timen i norske boliger og hytter. Boligkjøpere oppfordres til å være nøyere på visning.

Hver eneste time i 2016 oppsto det mer enn syv vannskader i norske private boliger og hytter.  Det går frem av tall fra Finans Norge. Bare i 2016 var det hele 65 001 vannskader som ble innrapportert til norske forsikringsselskap. Det var en økning på hele 13 prosent fra året før.

- Fuktskader på bad og i kjeller er to av de tekniske feilene som sertifiserte takstmenn mener boligkjøpere må være langt mer opptatt av. Det viser en dybdeundersøkelse som Norges Takseringsforbund (NTF) har utført blant 173 takstmenn. Er det en ting du skal konsentrere deg om å undersøke på visning, så er det fukt. Avdekkes dette senere blir det gjerne en kostnadsbombe som kan velte et hvilket som helst budsjett, sier administrerende direktør i NTF, Are Andenæs Huser.

225 000 husstander drar nytte av medlemsfordelene i Huseiernes Landsforbund. Klikk her for å bli medlem du også!

Slitasje og gamle rørsystemer var årsaken til nesten halvparten av disse vannskadene. Men også feil som følge av at våtrom og kjellere ikke er riktig bygd, er en gjenganger, ifølge undersøkelsen blant NTF-takstmennene. 

Vanskelig å oppdage

- Potensielle boligkjøpere bruker ofte visningen til å vurdere fargen på rommene, hvilke gulv som er valgt og rominndelingen. Det meste av dette er imidlertid ting du kan gjøre om på for en rimelig penge, sier NTF-takstmann Sture Pettersen.

Ifølge Pettersen er fuktskader på bad eller i kjeller, tak som lekker og dårlig drenering tekniske feil som fort koster fra 100 000 kroner og oppover å få rettet opp. Pettersen mener dette i mye større grad bør være noe boligkjøperne undersøker, både ved å kreve en skikkelig tilstandsrapport før de går inn på kjøp, og en grundig undersøkelse på selve visningen.

- Både feil som følge av dårlig håndverk og elde er tikkende bomber for en boligkjøper, i alle fall når de ikke er oppmerksom på feilene. Det er ikke spørsmål om det ryker, men når det ryker, sier den erfarne takstmannen.

Samtlige av kostnadsbombene på listen over ting som kan gå galt kjennetegnes også av at de kan være vanskelige å påvise for en ufaglært boligkjøper.

- Det er heller ikke alltid det er nok å møte opp på visning med lommelykt og fuktmåler. Det er nettopp denne type skader som illustrerer viktigheten av en tilstandsrapport eller den enda grundigere boligsalgsrapporten uført av en sertifisert takstmann. Du finner ikke alltid ut om det er fukt bak flisene i et bad bare ved å kjenne på veggen eller ved å se etter riss i fugemasse. Det er ikke sikkert baderomsinnredningen buler selv om det er fuktskader der. Det er et fag å se denne type feil. Det er jobben til en takstmann, ikke en megler, en selger eller noen andre, sier Pettersen.

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Reparér hakk og riper med voks

Les mer