Mer varme med peiskassett

Gå til hovedinnhold

Mer varme med peiskassett

En peiskassett kan forbedre virkningsgraden i en åpen peis fra rundt 15 prosent til omlag 70.

Fratar strømregningene deg nattesøvnen til tross for at du fyrer mye i peisen? Problemet kan være at peisen har for lav effekt. Åpne, gamle gruer gir lite varme.

– Med en åpen grue fyrer du bokstavelig talt godt for kråka, fordi mye av varmen forsvinner opp i pipa i stedet for å gå ut i rommet, sier energirådgiver Trond Paasche i Enova. Et lukket brennkammer, derimot, oppnår høyere temperatur, gir mindre partikkelutslipp, og både miljøet og lommeboka vinner i lengden.

Peisinnsats koster

Det er imidlertid langt fra gratis å få peisen bygget om slik at den blir mer effektiv.

– Å få montert inn en peisinnsats varierer i pris, det spørs hvor vanskelig adkomsten er. Men normalt koster vel jobben rundt 4 000 - 5 000 kroner, anslår Torstein Hjelmeland, teknisk ansvarlig i peisprodusenten Dovre. Daglig leder Asgeir Vikhagen i peisbutikken Varme i Bergen mener man bør være forberedt på mer:

– Å få inn en peisinnsats i en gammel grue kan fort koste rundt 25 000 kroner, alt iberegnet. Det kommer selvsagt an på innsatsen, men skal du ha en normal til rundt 12 – 15 000 kroner, er dette et realistisk regnestykke, sier Vikhagen.

En som passer

Det er heller ikke slik at du fritt kan velge den billigste eller fineste. Passer ikke kassetten i størrelse, kommer du ingen vei.

– Ikke alle innsatser passer til alle gruer. Du kan for eksempel ikke velge en knøttliten innsats i en stor gruepeis, sier Vikhagen. Det er også mange innsatser som er for høye for eksisterende peiser, eller der luftingen blir vanskelig å ivareta, og som er laget først og fremst for helt nye omramminger. Vikhagen anbefaler folk som vurderer å sette inn en innsats å ta mål av grua, ta bilder av peisen og gjerne også finne frem det de har av tegninger av den, og ta alt sammen med til sin peisforhandler. Der vil de få hjelp til å finne den innsatsen som passer både i størrelse og stil.

Det er også mye informasjon å finne på produsentenes nettsider.

– Vi har lagt ut skisser og mål på våre produkter slik at det skal være lettere for folk å finne en innsats som passer, opplyser Torstein Hjelmeland i Dovre. Han legger til at folk også kan sende e-post til Dovre, med målskisser og spørsmål for personlig rådgivning.

Også konkurrenten Jøtul har kataloger og tekniske dokumenter tilgjengelige på sine nettsider.

Fyr riktig

Vil du fyre økonomisk og miljøvennlig? Her er noen råd fra Enova:

  • Sørg for god trekk til å begynne med.
  • Når du har fått fyr, legg inn én og én kubbe. Skru litt ned på trekken.
  • Sjekk at det brenner med åpen flamme.
  • Ikke stormfyr.
  • Ikke steng trekken for å drøye veden. Da får du en ufullstendig forbrenning og mye aske og sot som i verste fall kan gi pipebrann.

 

Åpen eller lukket peis?

Dersom vi tar utgangspunkt i at du får kjøpt en favn bjørkeved til 2 000 kroner, kan vi regne ut hvor mye du må betale per kilowattime i henholdsvis en åpen og en lukket peis:

Forutsetninger:

Pris på en favn bjørkeved: 2 000 kroner

Brennverdi per favn: 4 240 kilowattimer

Ren brennverdi: 2 000 (delt på) 4 240 = 47 øre per kWh

Åpen peis:

Virkningsgrad: 15 % 

Pris per kWh: 47 øre (delt på) 0,15 = 3,13 kroner per kWh

Lukket peis:

Virkningsgrad 70 %

Pris per kWh: 47 øre (delt på) 0,70 = 67 øre per kWh

Kilde: Enova

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
Huseiernes politiske medarbeidere sammen med miljøvernminister Bjelland Eriksen

Nye tall viser: Kraftig økning i kommunale avgifter de neste årene

Les mer