Skatt: Du kan gjøre endringer tre år tilbake i tid

Gå til hovedinnhold

Skatt: Du kan gjøre endringer tre år tilbake i tid

Trodde du at siste frist for å gjøre endringer i skattemeldingen din var 30. april? Du har faktisk muligheten til å gjøre endringer så mye som tre år tilbake i tid og få igjen penger for årene.

De fleste som mottar skatteoppgjøret før sommeren, og spesielt de som får penger tilbake, har en tendens til å droppe å sjekke skatteoppgjøret. Folk er heller ikke klar over at man har tilgang til sin skattemelding tre år tilbake i tid. Det betyr at du kan gjøre endringer på tidligere skattemeldinger, og få igjen penger på skatten, dersom du har glemt fradrag og vil føre opp de i ettertid.

Meld deg inn! Medlemmer i Huseierne får gratis juridisk og økonomisk rådgivning om bolig og eiendom.

Men før du sjekker tidligere skattemeldinger bør du sørge for at du har fått igjen riktig i år. Ikke la summen av klirrende mynt i kassa overdøve det faktum at det kan foreligge feil selv om du tror at alt er riktig.

- Folk er ofte så fornøyde med at de fikk noen ekstra feriepenger at man helt glemmer å sjekke at man faktisk har fått igjen det man skal ha. Det er imidlertid smart å bruke noen små minutter på å sjekke oppgjøret, for å kontrollere at alt er riktig, sier advokat Bård Erlend Hansen i SBF Skatteadvokater.

Ikke spesielt vanskelig

Har du ikke gjort noen endringer på den forhåndsutfylte skattemeldingen vil du mest sannsynlig ha fått et skatteoppgjør i tråd med den innsendte skattemeldingen. Feil kan imidlertid selvsagt forekomme. Derfor bør du ta en sjekk på at tallene stemmer.

- Dersom du gjorde endringer på den forhåndsutfylte skattemeldingen, bør du kryssjekke det ferdige oppgjøret mot kopien av den innsendte skattemeldingen. Den finner du ved å logge inn på Altinn.no, sier Hansen.

Når du sjekker endringene er dette ting du kan en ekstra titt på:

- Har de ekstra fradragene du førte opp kommet med?

- Er de postene du strøk fortsatt borte?

- Sjekk om skattekontoret har fordelt gjeld og gjeldsrenter, formue og inntekt av fast eiendom mellom deg og den du eier sammen med, slik dere hadde ført opp.

- Sjekk at formuesgjenstander som for eksempel bil, båt, hus, hytte og liknende som du solgte i løpet av året ikke har kommet med som formue.

- Har du har fått IPS- eller BSU-fradraget?

- Sjekk om du har fått fradrag for eventuell skatt betalt i utlandet, eller annet fradrag pga. inntekts-formuesforhold i utlandet

Ikke godkjente endringer

Hva om ikke Skatteetaten har godtatt endringene i skattemeldingen? Da tenker mange at løpet er kjørt, men det er det ikke ifølge Hansen.

- La oss si at du førte opp et fradrag for tap ved salg av aksjer på 25 000 kroner da du leverte skattemeldingen i april 2019, men at skattemyndighetene mener at du ikke hadde krav på dette fradraget. Da skal du først motta et varsel om endring på forhånd, slik at du kan imøtegå deres endring av skattemeldingen. Dersom påstanden fortsatt blir stående vil det være et vedtak som du kan klage på, sier Hansen.

Dette spesifikke fradraget, som Skatteetaten da har endret sammenlignet med opplysningene i skattemeldingen din, kan du ikke selv endre i etterkant, ved å levere inn endringsmelding. Da må du følge reglene om klage. Men dette gjelder kun denne konkrete posten. Andre poster på skattemeldingen kan du endre i tre år etter fristen for levering av skattemelding.

Endre tre år tilbake i tid

Dersom du har glemt å gjøre endringer, for eksempel å føre opp et fradrag, er det faktisk ikke for sent. Selv om du har fått skatteoppgjøret er det fortsatt mulig å rette opp feil og få med fradrag du har glemt på en relativt enkel måte. Både feil fra i år og feil fra tidligere år.

- Litt forenklet kan man si at du «eier» skattemeldingen din i tre år. Selv om du får skatteoppgjøret som vanlig nå i juni eller til høsten, kan du i løpet av disse tre årene når som helst logge deg inn i Altinn og gjøre nye korrigeringer. Du kan eksempelvis føre opp nye fradrag og det vil bli sendt en utbetaling fra Skatteetaten direkte til deg. I motsatt fall, om det dukker opp inntekter du har glemt å føre opp, vil du få tilsendt et krav om innbetaling, sier Hansen.

Allikevel bør dette være en gledelig opplysning til alle som trodde at håpet var ute. Du kan altså få igjen for ting du trodde du hadde glemt.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
Huseiernes politiske medarbeidere sammen med miljøvernminister Bjelland Eriksen

Nye tall viser: Kraftig økning i kommunale avgifter de neste årene

Les mer