Oppgir feil adresse

Gå til hovedinnhold

Oppgir feil adresse

Staten blir årlig svindlet for titalls millioner i borteboerstipend. Å bli tatt for svindel kan få store konsekvenser.

SVINDLER: Norske studenter svindler til seg millioner av kroner i borteboerstipend. Foto: Stig-Espen Soleng.

Det har lenge vært en kjent sak at studenter svindler staten for borteboerstipend hvert eneste år.

Bare i fjor regner Lånekassen med at de kan ha blitt svindlet for hele 72 millioner kroner.

Kontrollen viste at 45 av de 1.000 studentene som ble kontrollert, ikke kunne dokumentere at de bodde borte i undervisningsåret 2011–2012, slik de hadde oppgitt. 

Lånekassens siste kontroll viser derfor at 4,5 prosent av studentene som ble kontrollert jukset seg til stipend ved å oppgi at de bodde borte.

Flere jukser

Når studentene søker om støtte fra Lånekassen, oppgir de om de bor sammen med foreldrene eller ikke. Det er bare studenter som bor borte fra foreldrene, som har rett til å få gjort om lån til stipend etter bestått eksamen.

I gjennomsnitt fikk borteboere 28.500 kroner i stipend forrige undervisningsår.

56.000 av studentene som oppga at de bodde borte, studerte likevel så nært foreldrehjemmet at de kunne bodd hjemme, melder Lånekassen.

– Hvis 4,5 prosent av disse 56.000 oppga at de bodde borte for å få stipend mens de egentlig bodde hjemme, betyr det at Lånekassen kan ha blitt svindlet for 72 millioner kroner forrige studieår, sier administrerende direktør Marianne Andreassen i Lånekassen.

Den forrige store bokontrollen, som ble gjort i 2011, viste at 3,6 prosent av de kontrollerte jukset til seg stipend.

Får konsekvenser

– Ordningen er basert på tillit. De aller fleste studenter er ærlige, men vi vet at det er noen som oppgir at de er borteboere mens de faktisk bor sammen med foreldrene. På denne måten jukser de til seg stipend de ikke har rett til. Dette er misbruk av samfunnets velferdsgoder, sier Andreassen.

Lånekassens reaksjoner på mislighold av opplysningsplikten er strenge.

– Å gi uriktige opplysninger om bosted er svært alvorlig og kan ha store konsekvenser. Den vanligste reaksjonen er at studentene mister retten til støtte, betalingsutsettelse og rentefritak i like mange semestre som de har gitt uriktige opplysninger. I de alvorligste tilfellene kan studentene miste retten til studiestøtte for alltid, noe som kan bety at de aldri får gjennomført den utdanningen de hadde planlagt. Grove tilfeller kan bli politianmeldt, sier Andreassen.

loo@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Reparér hakk og riper med voks

Les mer