Vil fjerne mikroplast

Gå til hovedinnhold

Vil fjerne mikroplast

Det skilles ut så mye som 6- til 700 tonn mikroplast fra tekstiler hvert år. Det vil 16 sjetteklassinger fra Ringsaker gjøre noe med.

Miljømyndighetene som arbeider både med å rydde opp og redusere søppelmengdene som havner i havet kan nå få hjelp av 11-åringene fra Stavsberg skole i Ringsaker.

Vil fjerne mikroplast fra vaskevannet

De unge oppfinnerne fra Ringsaker deltok i teknologiturneringen First Lego League (FLL) som ble holdt på Gjøvik den 11. november. I år var temaet «Hydro Dynamics». Skoleklassen laget en prototype til et filter som skal fjerne mikroplast fra vaskemaskinens avfallsvann, og vant både Markedsføringsprisen og Robotkjøringen. De ble samtidig nominert til Prosjektprisen og Kjerneverdiprisen

Produktet de har kalt Mifi (Mikrofilter) har fire filtre. Det første skal ta lo og hår, det andre skal ta plastkuler fra kunstgress, det tredje skal ta stor mikroplast mens det siste skal ta plastpartikler. De to største filtrene skal man kunne rense, de to siste skal være utskiftbare, men miljøvennlige.

- Vi vet at det skiller seg ut 6- til 700 tonn mikroplast fra tekstiler hvert år, så derfor har vi valgt å lage dette filteret til vaskemaskiner, forteller Gabriel Engdal og June Stendahl-Thorsen fra forskningsgruppen.

Barna vet at når mikroplasten havner i hav eller sjø vil fisk og sjømat få det i seg.

- Når vi da spiser fisken og sjømaten, eller drikker vann, så får vi det i oss også, og plasten vil ikke brytes ned, men bare bli mindre og mindre, fortsetter Gabriel.

Alvorlig miljøfare

Den «usynlige» mikroplasten er en stor trussel mot livet i havet forteller Miljødirektoratet i sin statusrapport fra 2015. I november 2017 kom nyheten om at det finnes urovekkende mengder mikroplast på havbunnen, og nå i desember bekrefter en ny undersøkelse at det er mikroplast i blåskjell langs hele norskekysten. Fire av fem undersøkte skjell har fått i seg plastpartikler.

Har gått i lære

Barna, som har lært hvor skadelig det er med mikroplast i hav og sjøer, har et brennende ønske om å være med på å rense vannet vårt. De 16 elleveåringene er delt inn i en teknologigruppe som jobber med programmering, en forskningsgruppe og en markedsføringsgruppe.

- Vi har vært hos en rørlegger og lært om vannlåser, og dette filteret som også har vannlås er ment å erstatte den vanlige vannlåsen, forteller de videre.

Markedsfører seg selv

Maiken Emilie Pedersen og Maja Martinsen Stensby fra markedsføringsgruppen kan på sin side fortelle at de har gjennomført en lokal spørreundersøkelse hvor et overveldende flertall svarte at de gjerne ville ha et slikt filter.

De har skaffet seg en sponsor og laget en reklamefilm. Etter seieren i to kategorier på Gjøvik håper de nå å lykkes i konkurransen Scandinavian Innovation Award hvor de er videre og som avholdes på Rotvoll i Trondheim den 12. februar.

Konkurranse for læring

I Hydro Dynamics-sesongen skal FIRST Scandinavia, i samarbeid med Statoils Morgendagens Helter, for første gang pilotere "Scandinavian Innovation Award (SIA)". I Trondheim møtes 10 lag med spesielt innovative løsninger på årets oppdrag for å lære mer om patenter, arbeidsprosess og innovasjon. SIA har som mål å løfte frem prosjektdelen og spesielt alle de gode innovative løsningene.

Dagen vil bestå av workshops, foredrag, presentasjoner og avslutningsseremoni der Scandinavian Innovation Champion kåres. Det vil også deles ut premier til 2. og 3. plass. Vinnerne mottar en pengepremie, samt hjelp fra mentorer. De fire beste lagene får muligheten til å sende inn sine løsninger til en jury i USA som velger ut 20 semifinalister til Global Innovation Award.  

kgd@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Reparér hakk og riper med voks

Les mer