Lurt med lim på baderomsveggen

Gå til hovedinnhold

Lurt med lim på baderomsveggen

Mange kvier seg fælt for å få opp en ny håndkleholder, toalettrullholder eller knagg på badet, i frykt for å måtte borre.

Mange kvier seg for å borre i flisene på badet.

Når man renoverer badet er det ikke uvanlig at noen småting blir hengende etter: Knagger, håndkleholdere, toalettrullholdere og små hyller er det mange som utsetter til siste slutt, og gjerne til en god stund etter at håndverkeren har pakket tingene sine og forsvunnet avgårde til nye prosjekter. For man må jo først bestemme seg for hvor ting skal være, og det vet man kanskje ikke helt før man har brukt badet en stund. Hvor mange knagger til kluter og håndklær er hensiktsmessig? Hvor høyt på veggen skal dorullholderen festes? Trengs en liten hylle til tannglassene, eller skal de stå ved vasken?

225 000 husstander drar nytte av medlemsfordelene i Huseiernes Landsforbund. Klikk her for å bli medlem du også.

Punktere membran

Men når man endelig har fått kartlagt behovet står man der, da.

Rune KarlstadRune Karlstad- Folk kvier seg for å bore på badet. De frykter ikke bare å ødelegge fliser eller fuge, men er bekymret for membranen og hvordan de skal klare å få det tett, sier markedsansvarlig ved Varme & Bad i Bærum, Rune Karlstad.

Frykten er ikke grunnløs. Det er viktig ikke å punktere membranen på badet om man vil å unngå fukt- og råteproblemer. Når rørleggeren skrur fast ting i veggen har han trening i hvordan han tetter forsvarlig rundt hullet, og bruker spesialprodukter som hører sammen til dette formålet.

Lim

Er man usikker, vil det være en god løsning for menigmann å velge knagger og holdere som kan klistres eller limes på veggen.

- Mange tror ikke det holder særlig bra, men det er helt utrolig hvor sterke disse limproduktene er, sier Karlstad.

Han forklarer at det i hovedsak finnes to ulike systemer. Det ene er produktene som leveres med ferdig limflate bak.

KnaggerKnagger som limes sitter godt på rent underlag. - Dette er den enkleste varianten. Du bare river av beskyttelsespapiret på baksiden og limer produktet direkte på veggen, forklarer Karlstad.

Den andre varianten er to-stegs. Først limer man ett eller flere beslag, alt etter størrelsen på det man skal henge opp, på veggen. Deretter lar man dette herde i et visst antall timer, før man så hekter knaggrekken, dorullholderen eller hva det skal være til de ferdig opplimte beslagene Det er viktig da å kjøpe festesystemer som er tilpasset produktet man skal henge opp. Dersom man bruker to eller flere beslag for å feste en hylle eller lang håndkleholder, er det dessuten viktig å være svært nøyaktig på å plassere beslagene i riktig avstand til hverandre. For når de først sitter, så sitter de.

- Uansett hvilken type man foretrekker skal jeg love deg at det sitter som bare det. Men det er viktig å være nøye med rengjøringen. Er det fett eller annet smuss på flisene vil limet sitte langt dårligere, sier Karlstad, som anbefaler rengjøring med rødsprit, som er fettløsende, på de områdene hvor det skal limes.

Fjerning

Selv om de sitter godt, er det i de fleste tilfeller mulig å fjerne knagger eller andre ting man har limt på veggen. Ofte må man varme opp limet med varmepistol, men hårføner kan også fungere for å mykgjøre limet, slik at man kan dra eller vippe av knaggen man vil ha vekk. En annen metode er å skjære gjennom limet med en gitarstreng. Til slutt fjerner man limrestene med en skrape og tar de siste restene med en skrubbesvamp og skuremiddel.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
Huseiernes politiske medarbeidere sammen med miljøvernminister Bjelland Eriksen

Nye tall viser: Kraftig økning i kommunale avgifter de neste årene

Les mer