Kontroller kjeller for fukt og kondens

Gå til hovedinnhold

Kontroller kjeller for fukt og kondens

Denne artikkelen er et av våre tips for hva du må passe på av vedlikehold i boligen din. Se flere tips her:
Huseiernes vedlikholdskalender for hus > September

 

Det er smart å kontrollere kjelleren både tidlig høst og i løpet av kalde vintermåneder.

Særlig gjelder det om du lagrer ting der, som de fleste gjør. Enda viktigere er det om du for eksempel har en hybel eller oppholdsrom i kjelleren.

Bruk sansene

Bruk øynene og nesen godt når du tar inspeksjonsrunden. Se etter skjolder, mørke flekker, saltutslag og fuktelskende insekter

Les også: 9 insekter som varsler om fukt

Unngå å lagre direkte på gulvet

For å unngå skader på det du lagrer i kjelleren sørg for å plassere, spesielt pappesker og absorberende emballasje, opp fra kjellergulvet og på hyller eller en pall.

Hybel i kjelleren?

Spesielt i kjellerhybler vil det lett gro muggsopp på kalde og fuktige overflater, når det ellers er romtemperatur i hybelen. Muggsoppen trives også på gipsplater. Ikke minst kan muggsopp gi helseutfordringer.

Sjekk at møbler eller senger ikke står inntil kalde yttervegger, og gjør de nettopp det, så sørg for å sjekke bak møblene, og flytt dem om nødvendig.

Konstaterer du muggsopp i kjelleren, må du først vaske området godt, gjerne med soppdrepende midler. I tillegg kan du vurdere å anskaffe en luftavfukter som vil hjelpe med å holde fuktigheten nede.

Er hele kjelleren fuktig, er det sannsynlig at du også bør sjekke dreneringen rundt huset når våren kommer.

Den skumle hussoppen

Finner du et brunt, kanellignende støvlag i kjelleren, eller i krypekjelleren, kan det være tegn på et hussoppangrep som er skjult i konstruksjonen.

Les også: Sjekk krypekjelleren for fukt

Man vil til enhver tid finne soppsporer latent i luft og i konstruksjoner, men det er i år med gode vekstforhold at man bør være spesielt oppmerksom på nye skader.

Viser det seg å være ekte hussopp, Serpula lacrymans, er det nettopp i årets kaldeste måneder at den er lettest å bekjempe fordi den ikke utvikler seg i særlig grad om vinteren.

Les også: Eksplosjon av hussopp

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Vær en aktiv bankkunde!

Les mer