August toppmåned for sykkeltyverier

Gå til hovedinnhold

August toppmåned for sykkeltyverier

Nå gjelder det å passe ekstra godt på sykkelen sin.

En ny analyse fra forsikringsselskapet If viser at august er den måneden i året hvor det blir stjålet flest sykler her til lands, og den absolutte tyveritoppen er i dagene rundt skolestart. 

I løpet av hele fjoråret ble 10 022 sykler meldt stjålet til forsikringsselskapene, ifølge bransjestatistikk fra Finans Norge.

- Men tallene er i virkeligheten flere tusen høyere, fordi mange sykler med lav verdi ikke blir meldt stjålet, verken til forsikringsselskap eller politi, opplyser kommunikasjonsrådgiver i If, Sigmund Clementz, i en pressemelding.

Analysen av sykkeltyverier meldt til If viser at antallet sykkeltyverier går ned i sommerukene, mens det er et tydelig oppsving i tyverier av sykler rett før sommerferien og rett etter. August er måneden med gjennomsnittlig flest sykkeltyverier, etterfulgt av juni og september. Antallet sykkeltyverier er normalt nesten 30 prosent lavere i juli enn i august, viser tyveritallene.

Skolestart verst

- Perioden 19.-26. august peker seg ut i tyveristatistikken vår. Dette er dager rett etter skole- og studiestart, og folk flest er tilbake til hverdagen etter en sommer hvor det kanskje har vært lite aktivitet på sykkelen, sier Clementz.

Da er det viktig å ha en solid lås på sykkelen - selv om det ikke alltid er nok for å skremme tyven, understreker han.

- Det er faktisk en del andre saker som virker vel så mye inn på om tyven velger å gå løs på din sykkel eller ikke. Alle skjønner at det er viktig med en god lås og å låse sykkelen fast til noe som ikke kan flyttes. Men ofte skal det litt mer til for å finte ut tyven, sier Clementz.

Gjør det vanskelig

Med noen enkle forholdsregler kan du gjøre det ubehagelig for tyver på speiding - og minke sannsynligheten for at din sykkel blir borte, påpeker forsikringsselskapet:

• Lås sykkelen der det er stor trafikk av folk, ikke der det nesten aldri er noen. Fest sykkelen til noe det ikke går an å flytte.

• Ta med deg setet og verdifulle deler - som lykter som lar seg fjerne - når du parkerer. Det gjør sykkelen din mindre attraktiv.

• Bruk enda en lås om det er praktisk mulig. To solide sykkellåser - gjerne med litt forskjellige sikkerhetsanordninger - gjør at tyven kanskje må bruke dobbelt så lang tid på din sykkel. Med enda større fare for å bli oppdaget enn ellers.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Nå trenger vi en dobling av Enovastøtten!

Les mer
Koronakrisen holder oss innendørs, bruk tiden fornuftig

Vedlikehold er god økonomi

Les mer