August toppmåned for sykkeltyverier

Gå til hovedinnhold

August toppmåned for sykkeltyverier

Nå gjelder det å passe ekstra godt på sykkelen sin.

En ny analyse fra forsikringsselskapet If viser at august er den måneden i året hvor det blir stjålet flest sykler her til lands, og den absolutte tyveritoppen er i dagene rundt skolestart. 

I løpet av hele fjoråret ble 10 022 sykler meldt stjålet til forsikringsselskapene, ifølge bransjestatistikk fra Finans Norge.

- Men tallene er i virkeligheten flere tusen høyere, fordi mange sykler med lav verdi ikke blir meldt stjålet, verken til forsikringsselskap eller politi, opplyser kommunikasjonsrådgiver i If, Sigmund Clementz, i en pressemelding.

Analysen av sykkeltyverier meldt til If viser at antallet sykkeltyverier går ned i sommerukene, mens det er et tydelig oppsving i tyverier av sykler rett før sommerferien og rett etter. August er måneden med gjennomsnittlig flest sykkeltyverier, etterfulgt av juni og september. Antallet sykkeltyverier er normalt nesten 30 prosent lavere i juli enn i august, viser tyveritallene.

Skolestart verst

- Perioden 19.-26. august peker seg ut i tyveristatistikken vår. Dette er dager rett etter skole- og studiestart, og folk flest er tilbake til hverdagen etter en sommer hvor det kanskje har vært lite aktivitet på sykkelen, sier Clementz.

Da er det viktig å ha en solid lås på sykkelen - selv om det ikke alltid er nok for å skremme tyven, understreker han.

- Det er faktisk en del andre saker som virker vel så mye inn på om tyven velger å gå løs på din sykkel eller ikke. Alle skjønner at det er viktig med en god lås og å låse sykkelen fast til noe som ikke kan flyttes. Men ofte skal det litt mer til for å finte ut tyven, sier Clementz.

Gjør det vanskelig

Med noen enkle forholdsregler kan du gjøre det ubehagelig for tyver på speiding - og minke sannsynligheten for at din sykkel blir borte, påpeker forsikringsselskapet:

• Lås sykkelen der det er stor trafikk av folk, ikke der det nesten aldri er noen. Fest sykkelen til noe det ikke går an å flytte.

• Ta med deg setet og verdifulle deler - som lykter som lar seg fjerne - når du parkerer. Det gjør sykkelen din mindre attraktiv.

• Bruk enda en lås om det er praktisk mulig. To solide sykkellåser - gjerne med litt forskjellige sikkerhetsanordninger - gjør at tyven kanskje må bruke dobbelt så lang tid på din sykkel. Med enda større fare for å bli oppdaget enn ellers.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Husk å måle radon nå

Les mer