Tyven tar ikke sommerferie

Gå til hovedinnhold

Tyven tar ikke sommerferie

Etter et par år med nedgang i antall boliginnbrudd viste statistikken for i fjor at innbruddene igjen er økende. Det er mens boligen står tom at tyvene gnir seg i hendene. Mens du nyter solen på hytta eller i varmere strøk kan ubudne gjester tømme boligen din for verdisaker og gjøre uerstattelig hærverk på et blunk.

Etter et par år med nedgang i antall boliginnbrudd viste statistikken for i fjor at innbruddene igjen er økende. Det er mens boligen står tom at tyvene gnir seg i hendene. Mens du nyter solen på hytta eller i varmere strøk kan ubudne gjester tømme boligen din for verdisaker og gjøre uerstattelig hærverk på et blunk.

Tyveriene er godt organisert, og flere deltar. Noen rekognoserer, andre gjør innbruddet, og tredje gruppe står for uttransporteringen. Vi har eksempler på at der hvor det har vært innleid «svart» arbeidskraft i private hjem, har det i etterkant blitt begått grovt tyveri. Tyvene har ofte informasjon om verdisaker og hvor disse befinner seg i huset. Dette viser hvor skummelt det kan være å benytte ”svart” arbeidskraft.

Følger du Huseiernes Landsforbunds råd kan du unngå å bli en del av innbruddsstatistikken i år.

Huseiernes Landsforbund har følgende 10 råd til deg som skal reise bort i sommerferien:


1. Lat som om du er hjemme
Sett gjerne kaffekoppen igjen på bordet når du drar, og la noen leker ligge utover gulvet. Ikke trekk for gardinene eller la blomstene stå og visne i vinduskarmen. Men husk på hva tyvene kan se utenfra. Står den nye flatskjermen på utstilling i stuevinduet, bør du flytte den.

2. Unngå full postkasse
Stopp eller omadressér posten og avisen mens du er på ferie. Posten kan du stoppe eller omadressere ved å ringe 81000710, ved å gå inn på www.posten.no, eller ved å fylle ut en blankett på ditt lokale postkontor. Husk å merke feriepostkassen din tydelig dersom du bestiller ettersending av post og aviser.

3. Viderekoble telefonen
Mange tyver ringer på forhånd for å sjekke om huset står tomt. Ikke sett på telefonsvareren med beskjed om at du er på ferie. Sett i stedet over telefonen til mobilen, dit du reiser, eller til en bekjent.

4. Fyll søppelkassen
En tom søppelkasse viser at du ikke er hjemme. Be naboen om å sette pose i stativet og legge litt søppel i kassen.

5. Fjern verdisaker
Ikke la sølvtøy, smykker, fotoutstyr, penger og andre lett omsettelige verdigjenstander ligge i huset. Verdifulle gjenstander bør oppbevares i bankboks. Lag gjerne en oversikt over verdigjenstandene i boligen og ta bilder av dem og rommene i huset. Husk å oppbevare bildene på et sikkert sted (for eksempel på mobiltelefonen din eller på e-post).

6. Styr lys og lyd
En enkel klokkebryter kan slå av og på lys og kanskje en radio mens du er borte.

7. Montér doble dørlåser
Halvparten av alle tyver kommer seg inn i huset gjennom dører. Monter doble forsikringsgodkjente låser på alle ytterdører, kjeller- og verandadører.

8. Montér alarm
Hus med innbruddsalarm utsettes sjelden for innbrudd. Alarmen bør være tilknyttet en alarmsentral. Glem ikke sikring av annen etasje; husk tyvene har stige - eller de bruker din eller naboens! Som medlem i Huseiernes Landsforbund får du rabatt på alarm fra Verisure.

9. Alliér deg med naboen
Gode naboer passer på huset for hverandre når de drar på ferie.

10. Ikke fortell om ferien på Facebook og e-post
Du må for all del ikke legge ut informasjon på Facebook eller på fraværsassistenten på e-posten din at du ”er på ferie frem til xx. dato”.

Se videoen hvor generalsekretær Peter Batta snakker med programleder Oddvar Stenstrøm om temaet.

Kontaktpersoner

Bilde og video