7 advarsler til deg som skal være kausjonist

Gå til hovedinnhold

7 advarsler til deg som skal være kausjonist

Huseiernes forbrukersjef går gjennom hvilket ansvar du har som kausjonist, og hva du skal passe grundig på når du ønsker å bli det. For bør du egentlig være kausjonist?

Dette skal du passe på når du skal være kausjonist.
PASS PÅ: Når du skal være kausjonist, må du passe på både din egen økonomi og økonomien til den du skal kausjonere for. Her forteller Huseiernes forbrukersjef Carsten Henrik Pihl hva du skal se etter.

Av: Carsten Henrik Pihl, forbrukersjef i Huseierne

Kausjon betyr å garantere for at noen betaler lånet sitt. Dette skjer ofte hvis de som låner penger for eksempel ikke har nok egenkapital og må låne mer enn boliglånsforskriftens utgangspunkt.

Da blir ofte foreldre eller besteforeldre bedt om å stille som kausjonister for å garantere for lånet. Mange ønsker nok å kausjonere for å hjelpe barna inn på boligmarkedet.

Men husk at du kan risikere å måtte betale på noen andres lån.

Derfor er det viktig at du tenker nøye gjennom om du vil være kausjonist.

 

Her er våre syv advarsler til deg som tenker på å være kausjonist:

1. Vær bare kausjonist dersom du har råd til det!

Det viktigste rådet om kausjon er at du bare skal kausjonere hvis du har råd til det. Det kan bli alvor, og den du kausjonerer for kan plutselig ikke betale selv. Da kommer banken til deg og ber om penger fra deg. Da er avtalen at du må betale.

Bankene har en egen frarådningsplikt til deg hvis de mener at din økonomi ikke tåler å kausjonere.

Hvis du vurderer å kausjonere, er et godt tips derfor at du ber om en egen rådgivningstime hos banken for å gå gjennom din økonomi for å sjekke at du har råd til å kausjonere.

Les mer: Hvor mye kan jeg låne?

2. Ikke vær kausjonist for mer enn nødvendig

I og med at kausjonen kan bli alvor, skal du ikke kausjonere for mer enn det er behov for.

Bare bli ansvarlig for det som trengs for at boligkjøperne får lånet, ikke for hele boliglånet.

Tenk over hvor lenge det vil ta før lånet er nedbetalt - eventuelt den delen du kausjonerer for. Hvis dette går inn i pensjonstiden din, må du huske på at du da har noe mindre å rutte med enn du har som lønnsmottaker.

TIPS: Husk også at hvis du kausjonerer for et av barna dine, kan det påvirke hvor mye du kan kausjonere for når det eller de andre barna spør om du kan kausjonere.

3. Få ny verdivurdering hvis boligprisene stiger

Det er et godt tips å komme ut av kausjonsavtalen så fort det er mulig. Og det kan skje hvis boligprisene stiger. Da blir boligkjøpernes bolig verdt mer, og dermed er behovet for kausjon kanskje ikke til stede.

Ta kontakt med banken for å sjekke boligverdien hvis boligprisene har gått opp. De fleste bankene har egne oppdaterte oversikter over boligprisene i området og kan gi deg svar. Eller få tatt en egen verdivurdering.

4. Har den du skal kausjonere for kontroll på økonomien?

Vel så viktig som din økonomi er økonomien til den du skal kausjonere for. Har den/de inntekter nok til å bære avdragene på lånene? Det er viktig at dette ikke bare gjelder nå som rentene er lave, men også hvis rentene går opp igjen.

Hva med kredittkortgjeld, studiegjeld eller billån? Som kausjonist skal du garantere for økonomien til den du kausjonerer for. Derfor bør du be om innsyn i økonomien til den eller de du kausjonerer for.

Dette gjelder særlig nå som bokostnadene og rentene stiger. 

TIPS: Kausjonerer du for et par, bør du sørge for at de har samboerkontrakt slik at økonomien partnerne i mellom er ordnet. Les mer om samboerkontrakt og last ned mal her!

5. Sett opp budsjett sammen med den du skal kausjonere for!

Det vil være lurt å sette opp et eget budsjett sammen med de du skal kausjonere for. Har de penger nok til å betjene det lånet de ønsker?

Husk at de må ha et realistisk forhold til hvor mye penger man trenger til mat, reiser, ferie og for eksempel bilhold.

 

Det handler om hjemmet ditt!

Medlemmer i Huseierne får:

→ Gratis juridisk og byggteknisk rådgivning
→ Gratis kurs i boligrelaterte temaer
→ Rabatter på byggevarer og andre boligrelaterte produkter

Bli en trygg boligeier for 619 kroner i året! 

 

6. Har den du skal kausjonere for plan for hva man skal gjøre med boligen?

På samme måte som budsjettet for vanlige utgifter: Sjekk at boligkjøperne har en realistisk formening om hva som skal gjøres i boligen. I mindre leiligheter skal man kanskje bare ut med noen tusenlapper til maling.

Men sjekk salgsoppgaven om hva som står om fremtidige kostnader i sameiet eller borettslaget. Hvis det er større oppussingsprosjekter på gang, vil sannsynligvis husleien gå opp!

Kjøper man et hus eller rekkehus skal det kanskje gjøres noe mer, og det koster også penger. Har boligkjøperne for eksempel regnet inn kostnadene til det nye badet de ønsker seg?

Les mer: Dette må du se etter på visning

7. Hold kontroll på lån og betingelser

Når du er kausjonist, skal du ikke bare holde kontroll på ditt eget lån. Men du må holde kontroll på boligkjøperens lån også.

Du skal få varsel fra banken hvis den som har lånt pengene misligholder lånet sitt i mer enn to måneder, og dette gir grunn til å frykte for svikt i låntakerens betalingsevne. Men to måneder er ganske lang tid, og det kan være mye penger som har gått ut allerede.

Derfor er det viktig at du følger med på forhold som gjør at man kanskje ikke betaler. Det kan være jobbsituasjon eller om låntakerne plutselig har brukt mye penger på noe.

I tillegg kan du på ethvert tidspunkt kreve å få opplyst størrelsen på beløpet du har stilt sikkerhet for, samt kreve å vite hvilken rente og hvilke gebyrsatser som gjelder for lånet du kausjonerer for.

 

Fakta:

Liten kausjonist-ordbok

Realkausjon: Som realkausjonist stiller du sikkerhet i fast eiendom. Ofte i eget hus eller hytte. Dette blir tinglyst på din bolig. Blir ikke lånet betalt, kan banken tvangsselge din eiendom for å få dekket kravet sitt. (Hvis du ikke gjør opp på annen måte.) Dette er den vanligste kausjonsformen ved foreldrekausjon.

Medlåntaker: Du er med på å ta opp lån sammen med låntakeren. Lånet sikres i din bolig. Husk at nå er du ansvarlig samtidig som låntakeren. Det betyr at i det den andre låntakeren ikke betaler, må du betale.

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Miljøgifter i støv

Les mer