Skaff deg bedre boliglånsrente nå

Gå til hovedinnhold

Skaff deg bedre boliglånsrente nå

At renten heves, bør ikke være ensbetydende med at du sitter stille og aksepterer at banken setter opp boliglånsrenten din.

Tekst og foto: Linda Ørstavik Öberg.

Det er hele syv år siden mai 2011 som var forrige renteheving, og siden da er den stadig blitt kuttet fra 2,25 til 0,5. Men mange har likevel opplevd at banken i denne perioden har hevet boliglånsrenten flere ganger.

Fordi renten har vært lav så lenge, vil nok flere ha lettere for å akseptere at lånet nå blir dyrere. Men vi minner om at bankene i samme periode også har nytt godt av de lave rentene, og at det absolutt er penger å spare på lavere boliglånsrenter for husholdningene.

– Bankenes overskudd har aldri vært bedre, og de legger bak seg solide år med god inntjening gjennom økte kapitalkrav som har bidratt til at de har bygget opp sterk egenkapital, samtidig har pengemarkedsrenten vært lav og det samme har mislighold av boliglån, sier Morten Andreas Meyer, generalsekretær i Huseierne.

Norske boliglånskunder er flinke til å betale ned på boliglånene sine, og er med på å gjøre bankene her til lands trygge og stabile. Det burde komme kundene til gode i gode tider.

Prut på renten

Så ikke vær redd for å be om lavere rente eller å bytte bank. Vi i Huseierne oppfordrer alle til å prute på renten nå, da du kan spare tusenlapper i måneden på å bytte bank eller forhandle på renten med den du allerede har.

– Økte utlånsmarginer og økt overskudd bør komme forbrukerne til gode, da konkurransen mellom bankene nærmest har vært fraværende i denne perioden. Derfor kan du med god samvittighet kreve lavere renter på boliglånet, og samtidig skaffe deg et godt utgangspunkt fremover med tanke på at renten høyst sannsynlig vil gå videre oppover. Hvis du får nei, bytt bank.

Huseiernes Landsforbund anbefaler deg også å sjekke om din boliglånsrente er konkurransedyktig i Finansportalen.

Boliglånskundene bør bli flinkere til å legge press på bankene. Det kan være mye å spare på å sjekke rentenivået en gang i blant, og husholdningene burde bli mer bevisste på at man faktisk kan snakke seg til lavere boliglånsrente. 

– Det å være prisbevisst og tenke på seg selv, er viktig for å holde bankene i ørene. Uten press fra boliglånskundene, trenger ikke bankene å anstrenge seg for å beholde oss som lojale kunder. Det er derfor viktig at vi bruker forbrukermakten vår, sier Meyer.

Gode marginer

En rapport som Oslo Economics laget på oppdrag for Huseiernes Landsforbund i fjor, viste at utlånsmarginene på boliglån har vært høyere de siste årene enn tidligere.

Denne økningen i utlånsmargin har i perioden 2011–2017 kostet norske boliglånskunder 56 milliarder kroner ekstra, noe som tilsvarer 12,4 prosent av det samlede beløpet som boliglåntakerne faktisk har betalt.

Ved å ta utgangspunkt i den estimerte besparelsen på 12,4 prosent, så ville den enkelte boligeier spart 4150 kroner i boligrenter årlig i snitt. Les mer om det her.

– Vi er for lojale

Folk flest har boliglån, og vi har aldri vært mer forgjeldet enn vi er nå. Boliglånsrenten har derfor mye å si for husholdningenes økonomi.

En undersøkelse Ipsos gjorde for Huseiernes Landsforbund i fjor viste at 1 av 4 boliglånskunder aldri har sjekket om renten de betaler på boliglånet er konkurransedyktig.

Tallene viser også at det er de som tjener minst, inntil 300 000 kroner, som i størst grad aldri sjekker. Hele 43 prosent i denne gruppen har aldri tatt seg tid til å sjekke om renten er konkurransedyktig.

– Boligeiere med boliglån bidrar altså ytterligere til bankenes gode tider ved at de ikke sammenligner rentene og setter krav til egen bank, Det er de som har mest å vinne som sjekker minst, avslutter Meyer.

Er du en av de som sparer til din første bolig? Da vil du ha stor nytte av å teste ut vår nye BSU-kalkulator.

linda@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
Huseiernes politiske medarbeidere sammen med miljøvernminister Bjelland Eriksen

Nye tall viser: Kraftig økning i kommunale avgifter de neste årene

Les mer