Vær raskere enn lynet

Gå til hovedinnhold

Vær raskere enn lynet

Juli og august er høysesong for tordenvær. Sørg da for å sikre deg mot lynnedslag som kan ødelegge TV, PC eller fryser

Denne nattens lynnedslag i sør minner oss på at man skal være oppmerksom på faren for skader på husets inventar i dårlig vær. Markedet kryr av billige såkalte pluggbare vern (overspenningsvern eller finvern) som plugges rett i jordet kontakt og skal beskytte elektronisk utstyr eller elektriske apparater. Det er viktig å være bevisst på kvalitet når man går til anskaffelse av den type produkter, og ikke la seg friste av lave priser. Noen av disse fungerer ikke en gang i det norske strømsystemet.

 

Trygghet har en pris

Forsikringsselskapenes Godkjennelsesnevnd utarbeider og godkjenner sikringsutstyr, deriblant finvern som er direkte pluggbare i jordete stikkontakter.

- Det er en enorm forskjell på de FG-godkjente produktene og de billige variantene på markedet, sier Arve Haug i FG. Det er klart at folk flest blir fristet til å kjøpe så billig som mulig, men man må være klar over at det kan være risikabelt.

FG’s nettsider finnes en stadig oppdatert liste over godkjente produkter.

- Det kan også lønne seg å forhøre seg med forsikringsselskapet, sier Haug. Noen forsikringsselskaper gir rabatter på forsikring ved bruk av FG-godkjente produkter, forteller han.

 

Best mulig sikring

For å sikre seg best mulig, er det bra å montere også et grovvern. Grovvernet monteres i sikringsskapet, og skal redusere skade grunnet av kortvarig og kraftig overspenning. Grovvernet må derimot monteres av en godkjent el-installatør. I mange nye boliger er det allerede montert et slikt, det kan det være lurt å sjekke.

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Reparér hakk og riper med voks

Les mer