Slurv med rassikring kan bli dyrt

Gå til hovedinnhold

Slurv med rassikring kan bli dyrt

Gårdeiere som slurver med sikring av taket i vinterhalvåret kan risikere erstatningsansvar i millionklassen dersom istapper skader noen.

— Folk kan bli skadet og i verste fall drept dersom de får en istapp i hodet. Jeg skjønner ikke at gårdeiere ikke tar dette inn over seg. De store aktørene har endelig begynt å ta dette alvorlig, men de små blåser i det. De setter ut en plankebit og håper det går bra, sier Frode Olav Smith som står bak firmaet Rasfare.no som i vinterhalvåret tjener gode penger på å selge skilt eller såkalte avvisere som varsler om rasfare og hjelp til å fjerne istappene.  

Ifølge politivedtektene i de fleste kommuner er huseier ansvarlig for å sette opp avvisere som varsler forbipasserende om faren ved å ferdes under bygget når istapper eller snø på taket utgjør en risiko. Huseier plikter også å fjerne faren så raskt som mulig. Det holder altså ikke å skilte om faren og la skiltene henge til problemet går over av seg selv.  

— Mange tror det bare er å sette ut et skilt, men ifølge politivedtektene skal man fjerne istapper så raskt som mulig og så ta ned avviserne igjen – mange synder på det, sier Smith. For gårdeiere som ikke har kapasitet til å følge med på takene selv, tilbyr han også egne servicepakker der Rasfare.no sørger for å kontrollere, skilte og fjerne risikoen for ras ved behov.  

Disse tilbyr fjerning av istapper: 

Rasfare.no

Istappfjerning.no

Takras.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
Huseiernes politiske medarbeidere sammen med miljøvernminister Bjelland Eriksen

Nye tall viser: Kraftig økning i kommunale avgifter de neste årene

Les mer