Har dere en heisansvarlig?

Gå til hovedinnhold

Har dere en heisansvarlig?

Har dere heis i borettslaget eller sameiet? Da bør dere avklare hvem som skal holde det daglige tilsynet med den.

Hva med evakuering av heis ved strømbrudd? Bør ikke alle sameier og borettslag vite hva de skal gjøre hvis fortvilede medboere blir stående fast mellom to etasjer når strømmen går?

Bakerst i køen?

– Jeg tenker som så at dersom strømmen går i hele Drammen, vil vel et lite sameie som vårt ikke være prioritert for utrykningspersonalet. Dersom noen sitter fast i heisen mellom etasjer og får panikk, må det vel være lurt at vi som bor her vet hvordan vi kan senke heisen og nødevakuere? Jeg har jo hørt om folk som har gått løs på heisdørene med brekkjern og utsatt både seg selv og andre for fare, samt fått reparasjonsutgifter i etterkant på titusenvis av kroner, sier styreleder Arne Braathen.

Han er leder for et seksjonssameie i Drammen med bare åtte sameiere, og er redd for at boligen deres stiller langt bak i køen ved et strømbrudd der heisene kanskje stanser i mange bygninger på en gang, og alle trenger hjelp samtidig.

Det høres fint ut å kunne hjelpe naboen ut av heisen i en nødsituasjon. Men bør egentlig alle i en blokk kjenne til hvordan man evakuerer heisen i en nødsituasjon? Vi brakte spørsmålet videre til Direktoratet for byggkvalitet (Dibk).

- Nei. At alle i et sameie skal ha tilgang til heismaskinrommet og eventuelt begi seg inn på å nødevakuere heisen er ikke tilrådelig, sier heisekspert Søren Tybring Haug i direktoratet.

Han forklarer at det er forbundet med stor fare dersom folk uten tilstrekkelig opplæring og kunnskap begir seg inn i heismaskinrommet. Derfor skal også rommet være avlåst.

- Men det er ingen regler som sier at man ikke kan innrette seg, sier Haug og påpeker videre at det er lurt å ha en heisansvarlig i sameiet, som er opplært av heisfirmaet til eventuelt å foreta evakuering om det blir nødvendig, – og dersom heisleverandøren mener det er tilrådelig å gi denne personen et slikt ansvar. Denne personen bør også føre daglig tilsyn med heisen.

Det er verdt å merke seg at det står i veiledningen til Tek 10 at eier av heis, eller representant for eier, skal føre daglig tilsyn for å sikre at heisen ikke har utvendige skader eller andre problemer. Denne personen skal ifølge veiledningen ha de nødvendige kunnskaper – det vil si at han eller hun bør være opplært av heisfirmaet. De aller fleste heisfirmaer tilbyr slik opplæring kostnadsfritt. 

Toveis kommunikasjon

I Norge er det et krav at hjelp alltid skal kunne tilkalles fra heisen: Alle heiser skal ha tilknytning til et alltid betjent sted. I nye heiser skal kommunikasjonen være toveis. Dette betyr at man raskt skal få hjelp ved problemer. Alarmsentralen kan enten være tilknyttet heisfirmaet, et eksternt servicefirma eller brannvesen.

I Drammen kan seksjonsleder Rune Rue Johnsen berolige med at heller ikke de kjenner til at det skal være problemer med lang responstid ved heisstans i området.

- Med det forbehold at vi ikke har hovedansvaret for andre heiser enn de som er tilknyttet vår alarmsentral, vil jeg ikke påstå at det er noe problem å rykke raskt ut til de som har problemer når strømmen går, sier Johnsen.

Heller ikke i Dibk har de tilbakemeldinger som skulle tilsi at man risikerer å bli stående fast i noen heis i timevis.

- Vi har ikke noe inntrykk av at sen utrykning er problematisk her i landet, sier Haug.

Andre ulykker

Haug vil imidlertid minne folk om å bruke hodet når de tar heisen - og ikke minst hvis den stanser. Ulykker kan oppstå hvis folk får opp dørene og klatrer ut fra en heis som står mellom to etasjer.

- Når man blir hengende etter armene og kroppen kommer under heisgulvet, får man ubalanse og klarer ikke å holde igjen. Slik faller folk ned i heissjakten, og det kan få fatale følger. Derfor er det veldig viktig at de som bruker heis daglig er forberedt på å forholde seg rolig og vente på hjelpen dersom heisen stanser, forklarer Haug.

En annen typisk heisulykke kan ramme hunder og hundeeiere: Når hunden blir stående på utsiden og eier på innsiden og båndet blir liggende i klem i heisdøren kan både eier og hund bli stygt skadet. Slike ulykker har hendt, melder Haug, som oppfordrer alle til å passe ekstra godt på de firbente når de skal ta heisen.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Stipulert strømforbruk og forskuddsbetaling: Er det lov?

Les mer

Slik holder du edderkoppene unna

Les mer