Gjør huset barnesikkert

Gå til hovedinnhold

Gjør huset barnesikkert

Frykter du at poden skal skade seg når han eller hun fyker fryktløs omkring i boligen din, finnes det et enormt utvalg av sikringsutstyr på markedet.

Før du åpner lommeboka og begynner å handle, bør du tenke gjennom hva du selv kan gjøre for at barnet ditt skal kunne bevege seg trygt rundt i huset. Først og fremst bør du fjerne alt som er giftig og barnet for all del ikke må putte i munnen. Dette kan for eksempel plasseres høyt oppe i et skap der barnet utansett ikke kommer til. Tenk også over om du har giftige blomster eller planter som barnet kan få tak i.

Sørg for å fjerne alt som øker risikoen for fallskader. Har du for eksempel filleryer eller løse tepper liggende på gulvet, bør disse enten fjernes eller sikres med antisklibånd eller sklisikkert underlag. Det er også en god idé å fjerne stoler og andre møbler som står foran vinduer, rekkverk og andre steder barnet kan risikere å falle utfor.

Gjem unna farlig verktøy, skarpe og spisse gjenstander og annet som små barn ikke bør leke med. Har du skap eller hyller som lett kan bli brukt til klatrestativ, bør du også vurdere å feste disse skikkelig til veggen. Husk at løse lamper ikke skal brukes på barnerom. Disse kan lett veltes og føre til brann. Løse ledninger, for eksempel fra vannkokeren, kan også være fristende for et lite barn, derfor bør du passe på at minsten ikke får tak i dem. Under finner du eksempler på ting du får kjøpt.

 

Fallulykker

Trapp: Den mest vanlige årsaken til skader blant små barn er fall fra høyder. Har du en trapp i huset, bør du derfor sørge for å få montert en grind både oppe og nede. Er trappetrinnene glatte, kan du også få kjøpt selvklebende bånd som hindrer at barn sklir og slår seg.

Vindu: Vinduer bør sikres slik at barnet ikke risikerer å falle ut. Har du balkong, bør også døra ut sikres.

Badekar og dusj: Det er gøy å bade, men ikke så morsomt å gå på ryggen i badekaret. En enkel og billig løsning for å unngå dette er å legge badematter i dusj og badekar.

Møbler: Et lavt salongbord med spisse kanter kan være skummelt for minstemann. Vil du hindre hull i hodet, kan du få kjøpt egne hjørnebeskyttere som er behagligere å falle på.

Barnestol: Frykter du at barnet ditt skal falle ut av stolen under måltidet, enten fordi det kaster seg bakover eller fordi det sparker fra i bordkanten, kan du få både seler til stolen og egne sikringsløsninger som sørger for at stolen blir stående inntil bordet uansett hvor mye barnet sparker.

 

Forbrenning

Komfyr: Mange av komfyrene på markedet i dag har varmeisolerende glass i stekeovnsdøren. Mangler du det, kan du kjøpe et eget stekeovnsgitter eller stekeovnsvern som sørger for at den lille ikke brenner seg. Det finnes også såkalte komfyrvern som kan tilpasses de fleste komfyrer. Disse hindrer barn i å nå opp til varme kjeler og plater, og enkelte kan også dekke til bryterne når komfyren ikke er i bruk. Har du induksjonsovn kan det også gi ekstra sikkerhet, fordi platene ikke vil bli varme dersom det ikke er gryter eller stekepanner på dem.

Stikkontakter: Alle nye stikkontakter kommer med innebygget sikring. Har du gamle kontakter, får du egne beskyttelseshetter som enkelt kan plugges inn og hindrer barnet i å få strøm i seg.

Ovn, peis: Elektriske ovner, vedovner eller andre ovner kan bli svært varme på overflaten. Disse kan sikres ved hjelp av et gitter eller en sperre som settes foran varmekilden.

 

Forgiftning

Låsbart skap: Det viktigste prinsippet for å unngå forgiftning er å holde alt som kan være giftig unna barnet. Medisiner bør oppbevares på et trygt sted utilgjengelig for barn, og aller helst låses inne, for eksempel i et medisinskap. Det samme gjelder vaskemidler, plantevernmidler og annet giftig barnet kan få tak i. Husk at en rekke stueplanter og uteplanter også kan være giftige. Sørg derfor for å fjerne dem eller sørg for at barnet ikke kan få tak i dem.

 

Klemfare

Dørstoppere: En dørstopper kan festes oppe eller nede på døren for å hindre at små fingre kommer i klem. Stopperen sørger ganske enkelt for at døren ikke smeller helt igjen.

Dørlås: Det finnes en rekke ulike patenter som sørger for at skapdører ikke lar seg åpne av andre enn de voksne i huset. I hvert fall er det intensjonen. Noen festes på innsiden av døren, mens andre monteres på utsiden.

Møbelfeste: De fleste møbler, som kommoder, bokhyller og skap leveres med egne festeanordninger som gjør det mulig å feste dem til veggen. Nå er tiden inne for å ta dem i bruk.

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
Huseiernes politiske medarbeidere sammen med miljøvernminister Bjelland Eriksen

Nye tall viser: Kraftig økning i kommunale avgifter de neste årene

Les mer