Farer ved downlights

Gå til hovedinnhold

Farer ved downlights

De er lekre og de er praktiske, men langt fra uproblematiske. Downlights i taket kan gi trøbbel med både fukt og brann.

Feil montering av downlights kan bli en plage for deg senere. De kan utgjøre stor brannfare og de kan også forårsake fuktskader som kan koste deg dyrt.

- Nevenyttige menn er de verste hobbyelektrikerne. De tror de kan klare det meste, sier leder Dagfinn Kalheim i Norsk Brannverforening, og fremhever at ettermontering av downlights er et problemområde.

Selv om man tror man kan mye om koblinger og liknende er det mange faktorer som spiller inn for å gjøre en trygg montering.

- Downlightsene ettermonteres gjerne i et eldre tak. Man vet ikke hva som ligger av isolasjon, støv og annet rusk oppe i taket, og det kan fort bli en brannfelle fordi downlightsene utvikler varme. Det er meget viktig at det brukes riktige pærer med den wattstyrke som står foreskrevet, sier han.

Kalheim mener man i respekt for seg selv og sin egen familie bør velge å la profesjonelle ta seg av slikt arbeid.

- Ikke nok med at forsikringsselskaper neppe kommer til å se snilt på hjemmesnekrede installasjoner, men man kan også spørre seg om det er verdt å ta risken på egen montering, for å spare noen kroner. De pengene kan koste deg dyrt senere, advarer Kalheim.

Resultatene i en spørreundersøkelse som TNS Gallup tidligere har utført for Norsk brannvernforening og If skadeforsikring viser at nordmenn liker å pusse opp, og downlights er trendy. I ett av tre hjem finnes downlights, og de fleste har dem i taket. Trenden er økende.

 

Skeptiske forsikrere

Forsikringsbransjen er naturligvis ikke glad for at nevenyttige nordmenn ser lyset og monterer ”spoter” i taket.

- Vi har fått innrapportert flere husbranner og branntilløp der brannårsaken ligger i downlights, sier sjefsingeniør Ronny Tande i If skadeforsikring.

- Det store problemet med downlighten er at det oppstår varme over tid. Varme over tid tørker ut treverket og skaper en tilstand vi kaller ”pyrofort”. Når en slik tilstand oppstår kan treverk selvantenne helt ned i 70 grader. Og det er ikke bare downlights som kan være kilden til dette. Varmtvannsrør som er lagt inn i vegger kan også skape denne effekten. Det samme kan røykrør og piper. Dette er veldig alvorlig og man er nødt til å bli mer bevisste på denne problematikken. Når det gjelder downlightsene kan være vanskelig å få til god lufting rundt armaturen, spesielt ved ettermontering. Lar det seg ikke å gjøre å få lufting i henhold til montasjeanvisning må downlights ikke monteres. Da er de en potensiell tennkilde, og kan forårsake brann, sier Tande.
Tande er allikevel positiv i forhold til veien videre ettersom LED-pærene vil minske problemet betraktelig.

- Samtidig ser vi at montering er komplisert for eksperter også. Vi har flere eksempler på at elektrikere ikke har greid å gjøre montering nøyaktig etter monteringsanvisningene. Å forvente at den vanlige mann i gaten skal klare å gjøre en god jobb er å tro på julenissen.

 

Prøv å styre unna        

Pressekontakt Roy Malmo Nilsen i boligdelen hos Anticimex fokuserer på om folk egentlig trenger downlights.

- Vi i Anticimex er mest opptatt av råtefaren dette medfører. Selv for proffe installatører er det ingen spøk å montere. Ved ettermontering i tak er det stor sjanse for at man må bryte fuktsperren. Når denne plasten brytes er den veldig vanskelig å få skikkelig tett igjen. Jeg mener man bør tenke seg om flere ganger om man da ikke heller burde satse på andre løsninger, som går i skinner i taket, fremfor innfelte lys, sier han.

- Det oppstår et stort kondensproblem når det monteres downlights i himling mot kald sone. Varme bad med høy luftfuktighet er særlig utsatt, men jeg vil fraråde bruken av denne type belysning i alle rom som ligger mot kalde loft og tak, sier han som også advarer mot andre innfelte ting i vegger og tak.

- Selv om downlights er et problem må vi ikke glemme at vi stadig ser flere produkter som folk ønsker innfelt. For eksempel er det blitt populært å bygge inn høyttalere og radioer i veggen. Dette fører til det samme problemet, fordi fuktsperren ofte må brytes og man har problemer med å få det tett, sier han.  

 

Advarer mot dårlige kopier

Produktsjef Arnfinn Amundsen i Solar Norge AS advarer mot å kjøpe billige downlightsløsninger.

- I nesten alle bransjer som opplever en eksplosiv økning får man et haleheng av personer som ønsker å tjene penger på å tilby billige produkter. Kjøper du downlights fra en velrenommert grossist kan du være sikker å få kvalitet. Derimot er det masse kinaprodukter der ute med for eksempel dårlig eller ingen veiledning, for hvordan de skal monteres, sier han.
Undersøkelsen fra TNS Gaullup viser at så mange som en tredjedel har installert downlights selv, og av disse har to tredeler også koblet dem selv.

- Det er betenkelig hvis folk velger å montere slikt selv. Med halogenpærer kan man oppnå svært høy varme rundt pæren noe som kan føre til branntilløp og smelting. Å ikke montere pære med riktig wattstyrke er kjempefarlig. Fordi mye varme utvikles av halogenlyspærer, krever downlights god lufting rundt armaturen. Samtidig er det verdt å nevne at halogenpæren er på vei ut, selv om den fortsatt er mye brukt. Det som kommer nå er LED-pærer og de produserer ikke like mye varme. Det gjør at man reduserer faren for uønsket varmeutvikling, men eliminerer ikke fuktproblemene. Men også her er det forskjell på produkter, men ikke annet enn at det er levetiden som kan være særdeles sprikende, sier Amundsen. dek@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler