Mest å spare på enkle styringssystemer

Gå til hovedinnhold

Mest å spare på enkle styringssystemer

Installerer du et styringssystem for det elektriske anlegget i boligen din, kan du spare mellom 15 og 20 prosent på elektrisitetsregningen.

 

Bor du i en standard enebolig kan en investering på 10 000 kroner i strømstyringsutstyr gi deg en besparelse på rundt 6 000 kroner i året. Det vil si at pengene du legger på bordet for selve styringssystemet vil være nedbetalt på i underkant av to år. Søker du Enova om støtte til oppføringen, kan du i tillegg få 4 000 kroner i sponsing.

 

Tror det er dyrt

 

Med et automatisk styringssystem kan du regulere varmen i hele huset med ett tastetrykk, eller programmere varmen til å slå seg av og på på bestemte tider. Det finnes også mer avanserte løsninger, der du kan koble på det meste av elektrisk utstyret i huset, som ventilasjon, alarmer, solavskjerming, kaffetrakter, stereo og komfyr. Bare fantasien setter grenser.

Agnar Holen, seksjonssjef i bransjeorganisasjonen Nelfo, tror mye av grunnen til at interessen for dette er lav skyldes at det har vært for mye fokus på de avanserte tekniske løsningene, både i media og i markedsføringen.

- Folk flest tror smarthusteknologi er kjempedyrt, og kun egner seg til installasjon i nybygg. Faktum er at du kan få en rekke enkle og rimelige løsninger som fungerer trådløst og passer i både nye og eldre bygg, sier Holen.

Han får støtte av Arne Morten Lundhaug Johnsen i Enova, som også tror de større smarthusløsningene kan blir for avanserte for mannen i gata.

- Mange synes nok dette er spennende, men tenker kanskje at det er et stort steg å ta. Bedre markedsføring av de helt enkle systemene hadde nok slått bedre ut. Det finnes en rekke gode produkter der ute, og til og med de som bor i små enkle leiligheter kan ha penger å spare på å investere i styringssystemer. Ikke minst gjelder det for dem som er mye borte på dagtid. Da kan man bruke både dag- og nattsenking, sier Lundhaug Johnsen.

 

Vurder behovet

 

Ivar Hansen, markedssjef i Glen-Dimplex som blant annet markedsfører styringssystemet Nobø Orion, mener det er to muligheter hvis du vurderer å investere i et styringssystem. Enten kan du gå for helt enkle timere, der du kan stille inn hver enkelt ovn individuelt, eller du kan gå for en løsning med sentralstyring der du kan styre varmekabler, lys og annet utstyr. Hva du skal velge er avhengig av egen økonomi og størrelsen på boligen din.

- Kostnadsmessig er det et krysningspunkt mellom de helt enkle timerne og de sentrale styringsenhetene. Krysningspunktet ligger på mellom seks og sju ovner, sier Hansen.

En styringssentral koster ca. 3 000 kroner. I tillegg må du ha en mottaker på hver enkelt ovn. Har du sju ovner, kommer totalprisen med mottaker samt styring av tre varmekabler opp i rundt 10 000 kroner.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
Huseiernes politiske medarbeidere sammen med miljøvernminister Bjelland Eriksen

Nye tall viser: Kraftig økning i kommunale avgifter de neste årene

Les mer