Svart arbeid kan bli dyrt

Gå til hovedinnhold

Svart arbeid kan bli dyrt

I flere fylker reiser kontrollører fra skatteetaten rundt på mindre byggeplasser. Billige løsninger kan koste deg dyrt.

 

Kontroller fra skatteetaten skjer både tilfeldig og etter tips. Kontrollørene har hjemmel til å kontrollere skatteforhold både hos oppdragsgiver og hos oppdragstager uten å varsle på forhånd. De kan imidlertid ikke ta seg til rette og gå ubedt inn i private hjem.

 

Trekke skatt?

 

Bare når arbeidet du ønsker utført skjer som ledd i næringsvirksomhet, er du fritatt for å trekke skatt. Har du engasjert et kjent firma, kan du gå ut fra at det driver seriøs næringsvirksomhet. Da skal du betale 25 prosent merverdiavgift for tjenestene som utføres.

Dersom du velger å gi et oppdrag til en privatperson, er du automatisk arbeidsgiver og skal betale vedkommende lønn. Det innebærer at du også må trekke skatt og innberette beløpet til kemneren. Lar man være å trekke skatt når man er pliktig til det, har man pr. definisjon betalt svart. Det er straffbart, og resulterer ofte i en ekstraregning fra myndighetene.

For arbeid i tilknytning til hjem og hytte finnes det en forenklet ordning som gjør at du slipper å betale arbeidsgiveravgift dersom utbetalingen ikke overstiger 50 000 kroner i året. Dette beløpet er foreslått hevet til 60 000 kroner.

Vanlig norsk dugnad, hvor det ikke betales for arbeidet, er normalt ikke interessant for kontrollørene.

 

Vit hvem som gjør jobben

 

Vil du unngå å komme i en lei skatteklemme, bør du først og fremst vite hvem som gjør jobben for deg. Inngå skriftlig kontrakt, sørg for å få faktura og betal over bank – aldri kontant. Kontrakt og faktura skal inneholde norsk organisasjonsnummer og opplysninger om at firmaet er registrert i merverdiavgiftsmanntallet. På Brønnøysundregistrenes hjemmeside kan du sjekke disse opplysningene. Det kan du også gjøre ved å kontakte skatteetaten i fylket ditt.

 

Mer informasjon finner du på www.skatteetaten.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Hvor er stoppekrana?

Les mer

Energieffektivisering vil koste

Les mer