Unge boligkjøpere glemmer finansieringen

Gå til hovedinnhold

Unge boligkjøpere glemmer finansieringen

Nesten halvparten av unge boligkjøpere har ikke finansieringen i orden før de kaster seg inn i budrunden.

Christina Picard, forbrukerøkonom i Storebrand. Foto: Bo Mathisen
Christina Picard, forbrukerøkonom i Storebrand. Foto: Bo Mathisen


Det nærmer seg 17 mai og pinse og de populære visningshelgene kommer på rekke og rad. Renta har holdt seg uendret og man forventer gode besøkstall på visninger fremover.

Dessverre ser det ut til at mange unge boligkjøpere kaster seg ut i budrunder uten å ha gjort de viktige forberedelsene. En undersøkelse gjennomført for Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Storebrand viser nemlig at halvparten av de yngste boligkjøperne ikke har finansieringen i orden. Dermed kan drømmeboligen glippe fordi de ikke får være med videre.

- Jeg tror det handler mye om erfaring. Kanskje er det fristende å begynne å kikke litt før du har alt klart, og det er jo i utgangspunktet ikke noe galt i å orientere seg litt i markedet og få litt visningserfaring. Problemet oppstår idet du finner drømmeboligen og plutselig får det veldig travelt, sier Christina Picard, forbrukerøkonom i Storebrand.

500 eiendomsmeglere har svart på undersøkelsen «Meglerinnsikt». På spørsmål om hvilke aldersgrupper som oftest ikke har finansieringen i orden ved budgivning oppgir meglerne at 45 prosent er i alderen 18 til 25 år, mens 18 prosent er 26-30.

- For høyt tempo

Carl O. Geving, administrerende direktør i NEF, sier han er overrasket over at så mange slurver med forberedelsene og ikke har finansieringen i orden, men at han ikke er overrasket over at det er de yngste boligkjøperne som er verst i klassen.

- Det har nok mye med erfaring å gjøre. Har du kjøpt bolig før, så vet du hva som må i orden. Men med tanke på hvor mye det skrives om boligmarkedet og akkurat dette om dagen, så er det jo litt overraskende, sier han.

Geving trekker også frem temperaturen i dagens boligmarked som en mulig årsak til at ikke alle rekker å ha alt klart før budrunden er i gang.

- Dette er sjelden noe problem i de delene av landet hvor en budrunde kan vare i flere dager, sier han.

Spør om ting de burde visst

I undersøkelsen får også meglerne spørsmål om hvor ofte de opplever å få spørsmål om ting som står i prospektet. Over halvparten svarer at dette skje ofte eller svært ofte.

- Spesielt i byene er bolighandelen ofte en hektisk affære. Mange går på veldig mange visninger, og blir til slutt mer opptatt av å vinne budrunden enn å lese gjennom dokumentene, sier Geving.

- Vårt klare råd er å sette seg grundig inn i salgsdokumentene og å ha finansieringen klar.

- Eldre med urealistiske forventninger

Undersøkelsen viser at det er de mellom 18 og 30 år som oftest mangler finansiering. Deretter synker prosentene i takt med økende alder – helt til vi kommer til de over 60 år. Nesten ni prosent av de som ikke har finansieringen i orden er over 60 år.

Noe av årsaken til dette kan være urealistiske forventninger til hva de vil få for boligen de allerede bor i, tror Picard i Storebrand.

- For de over 60 er det nok ofte en stund siden de kjøpe bolig sist, og de leste vil kanskje selge eneboligen og kjøpe leilighet. Mange får seg nok et lite sjokk når de oppdager at en sentrumsnær ny og strøken leilighet kanskje koster mer enn eneboligen deres, sier hun.

Mange over 60 glemmer også at et fall i inntekt om noen år når de blir pensjonister kan påvirke hvor mye lån banken er villig til å gi, mener Picard.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Kraftig økning i kommunale avgifter

Les mer