Ikke bruk meglers bank

Gå til hovedinnhold

Ikke bruk meglers bank

Frykter du bankkonkurs? Hvis du har penger på bok, bør du passe på at ikke du og eiendomsmegleren din bruker samme bank.

Bankenes Sikringsfonds innskuddsgaranti på to millioner kroner gjelder en kundes samlede innskudd i én og samme bank. Det betyr at dersom du har sparepenger i samme bank som den din megler bruker når du skal kjøpe eller selge bolig, får du kun dekning for to millioner kroner, uansett hvor mange penger du til sammen har på de to kontiene ved en eventuell bankkonkurs. Har du penger på bok, bør du derfor forsikre deg om at megleren eller advokaten din bruker en annen bank når han eller hun oppretter din klientkonto.


Krevde avklaring

Hus & Bolig har flere ganger tidligere påpekt at pengene på en klientkonto kan være usikre ved en eventuell bankkonkurs, og skrev i forrige nummer at Advokatforeningen krevde en avklaring om dette fra Kredittilsynet. Hva skal til for at Bankenes Sikringsfond vil erstatte opptil to millioner kroner per klient, dersom en bank med klientkonti går konkurs, lød spørsmålet.


En konto per klient

Svaret fra Kredittilsynet foreligger nå. For at hver klient skal bli dekket med inntil to millioner kroner, er den eneste helt sikre løsning at det opprettes en konto per klient og at klienten er tydelig identifisert og registrert i banken som eier av innskuddsmidlene i forbindelse med opprettelsen av kontoen, heter det i brevet fra Kredittilsynet.

Dette forholdet mellom klientkonti og innskuddsgarantien etter banksikringsloven nevnes verken i advokatforskriften, forskrift om forsikringsformidling, forskrift om eiendomsmegling eller inkassoforskriften.

 

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
Huseiernes politiske medarbeidere sammen med miljøvernminister Bjelland Eriksen

Nye tall viser: Kraftig økning i kommunale avgifter de neste årene

Les mer