Statsbudsjettet: Kraftig økning i BSU

Gå til hovedinnhold

Statsbudsjettet: Kraftig økning i BSU

Statsbudsjettet er en gavepakke til unge BSU-sparere. For boligeiere generelt er det liten dramatikk i det som nå ble lagt frem.

Øker BSU-sparing til 300.000 kroner. Foto: Linda Ørstavik Øberg
Øker BSU-sparing til 300.000 kroner. Foto: Linda Ørstavik Øberg

Tekst: Dag Erik Kongslie


Den største nyheten i statsbudsjettet for bolig handler i dag om den dramatiske økningen i BSU-sparingen.

Regjeringen vedtar å øke sparemulighetene fra 200.000 til 300.000 kroner. Dette betyr at et samboerpar i startfasen kan tjene seg opp 600.000 kroner i egenkapital på sin første bolig. Det betyr at et samboerpar kan spare opp egenkapital nok til å låne inntil 4 millioner kroner. Maks årlig sparebeløp vil fortsatt være på 25.000 kroner. Det betyr at du må starte å spare når du er 21 år for å oppnå full BSU-konto.

Opprinnelig ønsket Scheel-utvalget å fjerne Boligsparing for ungdom (BSU). Det ville vært meget trist fordi mange ungdommer trenger en skattemessig gulrot for å spare til sin første bolig. Egenkapitalkravet har økt de senere årene, og da er det desto viktigere at førstegangsetablerere har spart opp mest mulig av nødvendig egenkapital. Dette forslaget er forkastet i regjeringens skatteopplegg i forslaget til statsbudsjett.

- Regjeringen foreslår derimot å øke det samlede sparebeløpet fra 200 000 kroner til 300 000 kroner. Dette er et meget godt valg og en håndsrekning til alle unge i et krevende boligmarked, generalsekretær Peter Batta i Huseiernes Landsforbund (HL).

Godt budsjett for boligeiere


- Vi er meget godt fornøyd med at regjeringen i sitt forslag til statsbudsjett for 2016 ikke har tatt hensyn til forslagene fra Scheel-utvalget om å øke boligbeskatningen for å dekke inn bortfallet av proveny til redusert bedriftsskatt og inntektsskatt, sier Batta.

- Det viser at regjeringen betrakter hus og bolig som våre hjem og ikke som investeringsprosjekter.

Det mest ytterliggående forslaget fra Scheel-utvalget var økning av ligningsverdiene på primærbolig fra omkring 25 prosent til 80 prosent av markedsverdi. Dette skulle være grunnlaget i formuesbeskatningen som skatteutvalget foreslo å opprettholde. Dette forslaget er ikke tatt med i regjeringens skatteopplegg i statsbudsjettet.

Scheel-utvalget ønsket også å innføre skatt på leieinntekter for de som leier ut i egen bolig.  Utleie av hybel eller sokkelleilighet i egen bolig utgjør mer enn halvparten av leiemarkedet i Norge. . Mange pensjonister leier for eksempel ut til studenter. Mange av disse ville ha stengt dørene dersom det ble innført skatt på leieinntekten. Huseiernes Landsforbund tror at dette ville ført til store utfordringer i leiemarkedet med kraftig økning av leieprisene. Dette forslaget er ikke tatt med i regjeringens skatteopplegg i statsbudsjettet.

- Alle disse forslagene i statsbudsjettet er i tråd med Huseiernes Landsforbunds ønsker. Vi har gjort vårt ytterste for at skjerpet boligskatt ikke skal bli vedtatt. Derfor er vi så langt strålende fornøyd, påpeker Peter Batta.

- Vi vil også gi ros til finansminister Siv Jensen som ved fremleggelsen av Scheel-utvalgets innstilling ga klar beskjed om at «denne regjeringen ikke har på sin agenda å øke boligbeskatningen». Dette løftet har hun overholdt i forslaget til statsbudsjett for 2016, avslutter Batta.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler