Nye baderomsregler - igjen

Gå til hovedinnhold

Nye baderomsregler - igjen

1. juni 2010 trådte nye byggeregler i kraft, som gjorde det nærmest umulig for huseiere å pusse opp badet selv. Nå varsles en oppmyking av reglene.

– Det er blitt for mye byråkrati i små byggesaker. Det sa kommunalminister Liv Signe Navarsete da hun i går holdt tale på Byggedagene 2011 i Oslo. Hun varslet der en oppmyking av reglene for oppussing og rehabilitering av våtrom. Det vil føre til at den nevenyttige huseier igjen skal få lov til å pusse opp sitt eget bad.

 

To alternativer

I dag er det slik at søknadsplikt inntrer ved vesentlig endring eller vesentlig reparasjon av baderommet. Søknaden må sendes av ansvarlig foretak.

Hvordan de nye reglene vil se ut, er foreløpig uavklart, men Navarsete ser for seg to muligheter:

– Det ene er en meldeplikt uten krav om ansvarlig foretak. Det andre alternativet er å unnta våtromsarbeid i eksisterende bygg fra krav om søknad og melding, sa statsråden til byggenæringen i går.

 

Ansvarsrett som selvbygger

Målet er at de nye reglene skal gjelde fra sensommeren i år.

– I mellomtiden kan de som skal bygge om badet sitt søke om ansvarsrett som selvbygger, opplyser Navarsete. Det vil si at de selv står ansvarlige for kvaliteten på arbeidet.

Den nye plan- og bygningsloven, som trådte i kraft i juli 2010, hadde blant annet som mål å hindre byggeskader. Det var noe av bakgrunnen for at reglene for våtromsarbeider ble strammet inn.

 

Vil sjekke gebyrene

Navarsete varslet også en gjennomgang av hvordan kommunene fastsetter gebyrene i byggesaksbehandlingen. Kommunene skal ikke ta mer i gebyr enn det koster å håndtere søknadene.

– Derfor er det vanskelig å forstå at det skal være så stor forskjell i gebyret for å få behandlet en søknad om oppføring av enebolig, sa Navarsete i talen sin i går.

Klikk her for å lese hele Navarsetes tale på Byggedagene 2011.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Kraftig økning i kommunale avgifter

Les mer