Landets minst populære nabo

Gå til hovedinnhold

Landets minst populære nabo

Herptiler er ulovlige dyr i norske hjem. Mattilsynet vurderer om forbudet bør oppheves for enkelte arter, men få ønsker slanger og øgler i nabolaget.

En undersøkelse gjort på oppdrag av Dyrevernalliansen viser at 75 prosent av befolkningen stiller seg negativ til tanken på at deres nærmeste nabo skaffer seg en øgle, slange eller lignende krypdyr. I dag er alle slike dyr ulovlige i norske hjem, men Mattilsynet vurderer om forbudet bør oppheves for noen arter.

Så langt sitter tilsynet med en liste på 30 arter, foreslått av Norsk Herpetologisk Forening (NHF).  Interesseorganisasjonen anslår at det allerede i dag finnes rundt 100 000 herptiler (som er en samlebetegnelse på krypdyr og amfibier) i norske hjem. De aller fleste av dem holdes ulovlig.

Dette innebærer at mange allerede har slanger, skilpadder, frosker og øgler som naboer. De bare vet ikke om det – før dyrene eventuelt kommer seg ut og drar på besøk.

- Alle typer husdyr kan komme på avveie. Men å møte på en rømt katt, hund eller papegøye er vel neppe like fryktinngytende som å finne en rømt pytonslange som har blitt tiltrukket av det varme badegulvet eller det lune sikringsskapet ditt, påpeker Anton Krag, biolog og vitenskapelig rådgiver i Dyrevernalliansen.

Dyrevernalliansen mener forbudet mot krypdyrene bør videreføres, fordi det kan være vanskelig å gi denne typen dyr gode liv i fangenskap. NHF argumenterer på sin side med at lovliggjøring vil gjøre at handel og avl kommer i ordnede former.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Kraftig økning i kommunale avgifter

Les mer