Brysomme brøytekanter

Gå til hovedinnhold

Brysomme brøytekanter

Sliter du med tunge voller av snø og si i oppkjørselen din når måkebilen har vært på veien?

 

Du er ikke alene. Vinteren igjennom mottar Huseiernes Landsforbund en jevn strøm med henvendelser fra snø- og måkeslitne huseiere. Et gjennomgangsspørsmål gjelder brøytekanten som blir liggende som en voll utenfor porten mot gaten når brøytebilen har hatt sin tidlige morgenrunde på veien. Bør ikke den som brøyter rydde opp litt etter seg? Har man ikke en slags rett til å komme seg ut med bilen uten å spå seg gjennom tunge lag med snø og is ved porten på morgenkvisten?

Svaret på dette spørsmålet er i de aller fleste tilfeller nei. Naboloven, som regulerer disse forholdene, sier nemlig at man ikke skal gjøre noe som urimelig eller unødvendig volder skade på naboeiendommen.

Den åpner altså opp for at andre kan gi din eiendom visse ulemper dersom det er rimelig eller nødvendig. Og det vil nok være vanskelig å argumentere for at det verken er rimelig eller nødvendig å få brøytet veiene her i landet. Så det er bare å brette opp ermene og finne fram spaden.

Har du flere spørsmål om snøbrøyting? Huseiernes Landsforbund gir sine medlemmer juridisk hjelp om blant annet naboforhold

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
Huseiernes politiske medarbeidere sammen med miljøvernminister Bjelland Eriksen

Nye tall viser: Kraftig økning i kommunale avgifter de neste årene

Les mer