Liten plass kan drepe forholdet

Gå til hovedinnhold

Liten plass kan drepe forholdet

Liten plass kan bidra til at forholdet går over styr. Gode planløsninger er viktig når utbyggerne kniper på kvadrameterne.

Tekst: Rikke Åserud

 

For inntil få år siden bygde vi stadig større boliger her i landet, men i dag er tendensene langt mer sprikende. Både de helt unge og de eldre søker seg til mindre leiligheter. Og i nybygg kniper utbyggerne kvadratmetere der de kan. Jo flere leiligheter de får lagd på samme antall kvadratmeter, jo bedre inntjeningsmuligheter har de ved salg. Men hvordan påvirker det kjærligheten?

- I et forhold er det gjerne slik at den ene av partene er nærhetssøkende, mens den andre er mer distansesøkende. Dette trenger i seg selv ikke å skade forholdet, men trangboddhet kan gjøre det uutholdelig, i hvert fall for den distansesøkende, sier Skjæveland.

På engelsk kalles det privacy regulation. Det handler om å ha kontroll over informasjon om sin egen person. Har du høy grad av kontroll, føler du deg vel. Dersom du føler at det du gjør til enhver tid blir sett og observert, har du liten kontroll, og blir stresset. Det er de samme mekanismene som gjør at folk kan mislike å jobbe i åpent kontorlandskap.

- For en utpreget ekstrovert person kan det være ideelt alltid å ha noen rundt seg, men særlig for den mer introverte og distansesøkende kan det bli vanskelig i lengden, sier Skjæveland.

Tidligere president i norske arkitekters landsforbund (NAL), Ketil Kiran, synes utbyggerne legger for liten vekt på å utrede bruken av boligen før den bygges.

- Fra 1930-tallet og noen tiår fremover var utbyggerne flinke til å tenke funksjonalitet når de bygde boliger. Nå går det ofte i glemmeboka, sier Kiran.