Kjøpte hytte på Norefjell til 9,5 millioner

Gå til hovedinnhold

Kjøpte hytte på Norefjell til 9,5 millioner

Etter en betydelig salgsnedgang i 2011, viser tallene for 2012 at hyttemarkedet er på vei oppover igjen.

ØKNING: Etter noen trege år kan det nå se ut som hyttemarkedet er på vei opp.

Antall solgte fritidsboliger på fjellet økte med 4 prosent fra 2011, mens gjennomsnittsprisen økte med 1 prosent i samme periode.

Landets dyreste fjellhytte ble i 2012 solgt på Norefjell for 9,5 millioner kroner, og den dyreste hytta hittil i år ligger på Geilo. Her måtte kjøper ut med hele 8,9 millioner.

Det selges flest fritidsboliger i Trysil og Ringsaker, mens Krødsherad, Hol og Hemsedal hadde de høyeste gjennomsnittsprisene.  

Pris- og salgsutviklingen fortoner seg imidlertid svært ulikt for landets mest populære vintersportssteder.

Visste du at medlemmer i Huseierene får opptil 40 prosent rabatt på byggevarer?

Høyest salgstakt på høsten

Det viser den årlige analysen av markedet for fritidsboliger på fjellet som Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff) og FINN har fått utarbeidet av TNS Gallup.

I 2012 ble det solgt 1 863 fritidsboliger på fjellet via megler eller advokat, mot 1 799 enheter i 2011. 

Gjennomsnittsprisen var 1 728 000 kroner i 2012, en oppgang på 1 prosent. 

  – I stor kontrast til boligmarkedet, er markedet for fritidsboliger betydelig tregere. Prisutviklingen har nærmest stått stille med en samlet prisvekst på 83 000 kroner for gjennomsnittshytta, eller 5 prosent over de siste 5 årene, sier nestleder Leif J. Laugen i Eff.

Det selges flest fritidsboliger på fjellet i høstmånedene, men også vintermånedene fra februar til april er en aktiv periode.  

Det totale utbudet av fritidsboliger på fjellet har gått litt ned fra 2011. Med færre fritidsboliger til salgs, vil dette normalt føre til høyere priser. Dette kan bidra til å forklare den sterkere prisutviklingen for flere av de mest populære stedene.

På tross av økningen fra 2011, er omsetningen av fritidsboliger på fjellet fortsatt lavere enn nivået i 2009 og 2010. 

Krødsherrad er landets dyreste

For flertallet av landets mest kjente vintersportssteder ser vi imidlertid nå en prisoppgang, men utviklingen varierer mye fra sted til sted. Mens Hol (med Geilo), Krødsherad (med Norefjell), Gol og Voss (med Myrkdalen) har en betydelig prisoppgang på mellom 14 og 21 prosent siden 2011, har Øyer (med Hafjell) en prisnedgang på 12 prosent.

I 2012 ble det solgt 101 fritidsboliger i Trysil, det høyeste antallet i en enkeltkommune. Tett bak følger Ringsaker kommune (med Sjusjøen) med 98 enheter.

Sterkest omsetningsvekst har imidlertid Øystre Slidre (Beitostølen) med en økning på hele 35 prosent fra 2011. 

Krødsherad (med Norefjell) er landets dyreste hyttekommune. Her var gjennomsnittsprisen 2 881 000 kroner.

Dernest følger Hol kommune (med Geilo) med en snittpris på 2 796 000 kroner og Hemsedal med 2 772 000 kroner. 

– Med nærheten til Oslo er Norefjell en meget populær vinterdestinasjon. Dette gjenspeiles i både prisnivået- og utviklingen med 18 prosent prisvekst fra 2011. Mange er nok opptatt av å unngå å tilbringe mye av sin dyrebare fritid i bil. Tilsvarende trend finner vi på Vestlandet. Her hadde Voss en sterk prisvekst på 15 prosent fra 2011. Det er naturlig å anta at nærheten til Bergen kan bidra til å forklare prisutviklingen i dette området, sier Laugen.  

loo@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Reparér hakk og riper med voks

Les mer