Bruk en regnværsdag til hyttevask

Gå til hovedinnhold

Bruk en regnværsdag til hyttevask

Er yatziblokken for lengst utskrevet og bøkene utlest? Bruk en regnværsdag til en real hyttevask!

De fleste vasker bare hus- og hytteveggene før de skal male eller beise. Men behovet er der ellers også. Dette er forholdsvis nytt, og har blant annet sammenheng med de nye, miljøvennlige malingene vi den siste tiden har fått på markedet. De inneholder lite sopp- og algedrepende midler, skriver Informasjonskontoret for farge og interiør, IFI. Det gjør at algene i større grad enn tidligere kan gro på husveggen.

Visste du at medlemmer i Huseierene får opptil 40 prosent rabatt på byggevarer?

 

Våtere og varmere

Jotun melder at det de siste ti årene stadig er rapportert om økende begroing av utvendige flater. Et varmere og fuktigere vær kan være noe av forklaringe, mener malingsprodusenten. Teknisk servicesjef Egil Holm mener veggene bør vaskes helst hvert år, minimum hvert annet, for å forhindre soppdannelse.

 

Forlenger levetiden

- En god husvask bidrar til at du slipper å male så ofte og forlenger husets levetid, lyder beskjeden husleverandøren Mesterhus. Men kjedeleder Raymond Myrland advarer mot å bruke høytrykkspyleren på husveggen.

- Den kraftige vannstrålen kan slå vann inn bak plankene og føre til fuktskader, påpeker Myrland. Han fraråder også folk mot å bruke terrassevaskeren til husvask. Den er gjerne for grov til husveggen.

 

Krever lite utstyr

Å vaske hus- eller hytteveggene er noe av det minst utstyrskrevende vedlikeholdsarbeidet du kan. Du kan kjøpe spesialvaskemiddel, men undersøkelser viser at vanlig håndoppvaskmiddel er like bra.

Myrland i Mesterhus anbefaler følgende fremgangsmåte:

  1. Spray vaskemiddelet fortynnet i vann på veggen nedenfra og oppover
  2. La det virke i noen minutter. Gå over med en halvstiv børste. Vask nedenfra og oppover for å unngå striper og skjolder.
  3. Skyll rikelig med hageslange ovenfra og nedover.

Hold veggen våt under hele vaskeprosessen og ikke vask i direkte solskinn.

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
Huseiernes politiske medarbeidere sammen med miljøvernminister Bjelland Eriksen

Nye tall viser: Kraftig økning i kommunale avgifter de neste årene

Les mer