Punktvanning mot iberiasnegle

Gå til hovedinnhold

Punktvanning mot iberiasnegle

Mens tørke og varme er blant iberiasneglens verste fiender er hagesprederen en venn i nøden. Vil du fortsatt ha en sneglefri hage, bør du punktvanne.

Norge bader i solskinn og temperaturene ligger godt over 20-tallet. En av de mange positive sidene ved det fortreffelige sommerværet er at ikke alle trives like godt i det. Iberiaskogsneglen er blant dem. De som ikke allerede har dødd i varmen, gjemmer seg nå under stein, under planker, i kompost og avfallshauger, i frykt for å bli tørkens neste offer.

Medlemmer i Huseierne får gratis juridisk rådgivning om bolig og eiendom.

 

Punktvanning

Vanner du plenen ivrig i varmen, er du samtidig med på å holde liv i de uønskede slimdyrene.
– Det er klart at om du vanner hele plenen, får du ikke skilt ut områdene der sneglene gjemmer seg. De vil også dra nytte av vannet. Det er mest fornuftig i forhold til plantene å vanne om natten, men da er også sneglene mest aktive, så det er et dillemma, sier professor og snegleekspert Arild Andersen ved Universitetet for miljø- og biovitenskap i Ås.
Han anbefaler at man uansett punktvanner, og ikke bruker spreder.
– Punktvanning, altså vanning kun der du trenger det, er det mest fornuftige. 

 

Redusert stand

Så snart solen avløses av regn, kommer sneglene tilbake, men trolig med noe forminsket styrke.
– De minste sneglene, og de som har vært slurvete med å gjemme seg, overlever ikke i dette været. Men det er ofte ikke så mye fuktighet som skal til for at de mer hardføre sneglene kommer seg gjennom tørkeperioden. Kalde netter, som gir dugg, er ofte nok til at de holder seg i aktivitet i døgnets mørke timer. Likevel – når godværsperioden er over, vil vi nok få se at bestanden er noe redusert, mener Andersen.

For mer informasjon om snegler, se www.snegler.info

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
Huseiernes politiske medarbeidere sammen med miljøvernminister Bjelland Eriksen

Nye tall viser: Kraftig økning i kommunale avgifter de neste årene

Les mer