Beis - solkrem for terrassen

Gå til hovedinnhold

Beis - solkrem for terrassen

Bruk beis i stedet for olje på terrassen. Da slipper du unna med mindre vedlikehold, og får god beskyttelse mot sol, regn og kulde.

— Vitsen med å behandle en terrasse er å beskytte den, og du må beskytte den på to måter. Først og fremst skal behandlingen hindre vanninntrengning. For det andre skal den gi beskyttelse mot UV-stråler fra sola. Det første klarer du fint med en gjennomsiktig olje. Det andre klarer du ikke. Da må du ha et pigment eller fargestoff i, sier miljø- og markedssjef Freddy Carlsen i Livos naturmaling som selger malingsprodukter basert på naturlige råvarer.

UV-strålene fra sola ødelegger nemlig det naturlige bindemiddelet i treverket. Dette gjør treet mer porøst, det suger til seg mer fuktighet og blir mer mottakelig for soppvekst.

– På flater der du går, som terrassen, er dette et spesielt stort problem fordi du raskt sliter bort den øverste delen av treverket og gjør materialene mer mottakelige for regn, sier Carlsen.

Medlemmer i Huseierne får gratis juridisk rådgivning om bolig og eiendom.

Mindre vedlikehold

Ifølge Tore Meyer-Mørch i Jotun, gir bruk av beis også mindre vedlikehold.

— Terrassebeis gir langt bedre holdbarhet enn olje. Den holder terrassen pen lenger, og beskytter mot fukt, sprekker og lys. Vi sier at beis dobler levetiden sammenlignet med olje, sier Meyer-Mørch, men er likevel varsom med å gi et eksakt tall på hvor ofte behandlingen må gjentas. Det avhenger i stor grad av bruken, vær og vind.

— Uansett hvilket produkt du bruker ville jeg ikke ventet mer enn tre år før ny behandling, sier Meyer-Mørch.

Carlsen i Livos mener de fleste terrasser har godt av årlig vedlikehold, selv om beis blir benyttet.

—Vi anbefaler behandling hvert år. Et terrassegulv er vanskelig å holde pent, og får enorm belastning av regn og snø. Hver vår, når snøen er borte, bør du vaske litt og aller helst legge et nytt strøk, selv om terrassen kanskje ser fin ut. Da får du optimal beskyttelse.

Vær tålmodig

Å finne det perfekte tidspunktet for å rengjøre og behandle terrassen kan vær en tålmodighetsprøve her til lands. Det holder nemlig ikke helt at snøen er smeltet. Materialene skal også være tørre. Du bør derfor unngå regn og fuktig vær, men også for mye sol og for mye kulde

— Sjekk værmeldingen før du setter i gang. Regner det dagen etter du har behandlet terrassen har du et problem. Fryser det på får du skjolder, og dugger det til kvelden risikerer du en matt overflate, sier Meyer-Mørch i Jotun.

Ett strøk holder

Mange innbiller seg at det er en god idé å smøre tykt på når de først tar seg tid til litt utvendig vedlikehold. Dessverre er det eneste du risikerer da, at det hele sprekker og at du må gjøre hele jobben om igjen. Beisen eller oljen skal inn i treverket. Ikke ligge som et lag oppå.

— Når du behandler terrassen er det veldig viktig å sørge for at du tørker av overflødig beis eller olje. Det skal trekke ned i treverket. Ikke bygge film, sier Meyer-Mørch. Derfor holder det i de fleste tilfeller også med ett strøk.

Rense, skylle, tørke, behandle

Prinsippet for behandling av terrassen er enkel. Først må den rengjøres med en terrassevask, spyles og skrubbes ren, få rikelig tid til å tørke, og til slutt behandles med olje eller beis. Bruk hageslangen når du vasker. Ikke høyttrykksspyler. Hvis ikke risikerer du bare å flise opp materialene. Tørketiden for materialene vil variere noe med været. Ideelt sett skal det ikke være mer enn 15 prosent fuktighet i terrassebordene. Ønsker du for sikkerhetsskyld å måle fuktigheten, får du kjøpt enkle fuktmålere for under tusenlappen. Gjør du som du skal, vil du kunne nyte terrasselivets gleder i mange år framover. Dropper du vedlikeholdet, blir jobben desto større når hele terrassen må skiftes. Nye trykkimpregnerte materialer må tørke 1-2 måneder før de behandles. Du bør også fjerne eventuell impregneringsrester som ses som små grønne prikker i materialene.

Slik gjør du det:

  •  Spyl terrassen med hageslangen og skrubb av med en terrassekost
  •  Påfør en terrasserens. La den virke i 10-15 minutter og skrubb på nytt.
  •  Skyll godt.
  •  Gi terrassebordene tid til å tørke. Dette kan ta flere dager.
  •  Påfør beis eller olje på 1-2 bord av gangen i hele lengder og tørk av det som blir liggende på overflaten.
  •  Vent minst ett døgn før du tar terrassen i bruk.
  •  Finn frem hagemøblene, pute og en god bok. Nyt livet.

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
Huseiernes politiske medarbeidere sammen med miljøvernminister Bjelland Eriksen

Nye tall viser: Kraftig økning i kommunale avgifter de neste årene

Les mer