Unngå boligsalgsfellene

Gå til hovedinnhold

Unngå boligsalgsfellene

Når du skal selge bolig er det mange feller å gå i. Les tipsene for et trygt boligsalg her.

Konfliktnivået ved kjøp og salg av bolig når stadig nye høyder. I 2010 satte Hus & Bolig fokus på den kronglete salgsprosessen og problemene mange kjøpere og selgere opplever i kjølvannet av handelen, og saken er ikke mindre aktuell i dag. Les mer om problemene du skal se opp for her!

Nå har også KrF-leder Knut Arild Hareide opplevd hvor vanskelig det kan være. Han er saksøkt av kjøperne han solgte sin Oslo-leilighet til i 2009. De mener han har holdt tilbake opplysninger om et fuktproblem. Hareide forklarer til vg.no at han syntes det luktet rart i leiligheten, men at han har forholdt seg til fagrapportene som var knyttet til luktproblemet, og som ble lagt ved prospektet.

Som boligselger har man plikt til å opplyse kjøper om alle relevante sider ved eiendommen som kjøper har grunn til å regne med å få. Opplysningsplikten gjelder ikke bare det selger kjenner til, men også det selger ”måtte kjenne til.” Man kan altså ikke fraskrive seg ansvaret for en mangel ved å si at man ikke hadde den ringeste anelse om noe man etter all sannsynlighet burde vite.

Som selger er man i utgangspunktet også ansvarlig for medhjelperes feil. Dersom det foreligger rapporter som ikke gir riktige opplysninger om eiendommen, kan kjøper saksøke deg som selger, selv om det ikke er du som har laget rapporten. Siden blir det opp til deg og ditt eierskifteforsikringsselskap eventuelt å saksøke fagpersonen for de tapene dere måtte bli påført.

Dette er en artikkel fra Hus & Bolig,  Huseiernes medlemsblad. Bli medlem i Huseierne for 510 kroner og spar tusenlapper!

 

For å unngå trøbbel ved boligkjøp er det viktig å huske på følgende:

Sørg for at de fagpersonene du får hjelp av, er rette for jobben. Spør gjerne venner og kjente om de har megler, takstmann eller andre eksperter å anbefale. Dersom deres vurderinger ikke stemmer med din erfaring eller kunnskap – si ifra.

Gi fullstendige opplysninger i egenerklæringsskjemaet, også om boligens svakheter. Ikke lyv eller hold tilbake opplysninger.

Tegn eierskifteforsikring. Dette er selgers forsikring mot krav fra kjøper. Knut Arild Hareide har Norges største eierskifteforsikringsselskap, Protector, på sin side i konflikten. Han har dermed en sterk forkjemper for sin sak i møtet med kjøperne.


Skal du selge bolig? Kjøp heftet ”Farer og feller ved kjøp og salg av bolig” her!

Huseiernes Landsforbund har flere gode tips til deg som skal selge boligen din. Les mer her!

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler