Pynt på boligen

Gå til hovedinnhold

Pynt på boligen

Å pynte, ominnrede eller pusse opp boligen når du skal selge den kan øke salgssummen betraktelig.

Dersom du skal selge bilen, vasker og polerer du den gjerne for at den skal ta seg best mulig ut for potensielle kjøpere. Men hva gjør du med boligen for at den skal vise seg fra sin beste side når du skal selge den? Mange rydder og vasker og lar det være med det. De siste årene er det imidlertid blitt stadig mer populært å benytte seg av profesjonelle boligstylister ved salg av bolig.

Dette er en artikkel fra Hus & Bolig,  Huseiernes medlemsblad. Bli medlem i Huseierne for 510 kroner og spar tusenlapper!

Hva er en boligstylist?

 

En boligstylist er en interiørkonsulent som kjenner boligmarkedet og som skal hjelpe deg med å gjøre boligen attraktiv for potensielle kjøpere. Profesjonelle boligstylister kan som oftest bidra med alt fra enkle råd om hva du kan gjøre med boligen din selv, til fullstendig oppussing av salgsobjektet. Flere firmaer har et stort utvalg av møbler og tilbehør til boliger av ulike slag, slik at de kan møblere fullstendig tomme hus fra loft til kjeller. Ofte bruker de også mange av møblene som allerede er i boligen som skal selges, så det kan lønne seg ikke å rydde for mye unna før første gangs konsultasjon. Prisen på tjenestene følger gjerne oppdragets størrelse og størrelsen på boligen, normalt fra ca. 1 500 til rundt 20 000 kroner.

 

Hva kan du tjene?

Men hva er det egentlig å tjene på å pynte leiligheten med trendy møbler, nytt sengetrekk og friske blomster? Thomas Høyer, daglig leder i Wow Boligstyling, anslår at du kan få mellom fem og tjue prosent mer for boligen din dersom du benytter deg av en profesjonell boligstylist.

- Nylig hadde vi en leilighet i Oslo med prisantydning på 4,5 millioner kroner. Den hadde ligget ute for salg i et halvt år uten at noe skjedde. Da vi satte inn nye møbler i leiligheten og tok nye bilder til annonsen, ble leiligheten raskt solgt for 5,8 millioner, forteller Høyer.

Det er umulig å beregne gevinsten i hvert enkelt tilfelle sikkert. Det kan lønne seg å spørre megleren om han eller hun mener det vil være lønnsomt å trekke inn en stylist i din bolig. Megleren kjenner markedet og bør kunne gi deg gode råd i så måte.

Som selger kan du også ta kontakt med en boligstylist på egen hånd. Mange store meglerforetak har imidlertid avtaler med flere boligstylistfirmaer, derfor lønner det seg gjerne å spørre megleren. Kanskje kan du for eksempel få stylingtjenestene rimeligere ved å bruke stylister som er tilknyttet megleren.

 

Hva bør du gjøre?

Det er viktig å være klar over at boligstylister ikke skal skjule feil eller mangler ved boligen. Målet er snarere å fjerne det personlige preget du har satt på boligen din.

- Interesserte kjøpere skal se mulighetene i boligen. De skal ikke fundere på om de som skal selge har to eller tre barn. De skal i stedet se for seg å bo der selv, sier Høyer.

Høyer anbefaler derfor at familiefotografier og personlige eiendeler fjernes til fotograferingen og visningen. I tillegg anbefaler han å male veggene i lyse, nøytrale farger. På den måten kan folk lettere se for seg hvordan de vil ha det hvis de flytter inn. Dersom det er for mye jobb å gi hele boligen et strøk, så prioriter stua og soverommet, lyder rådet fra Høyer. Slik kan folk som eventuelt vil pusse opp mer, likevel flytte rett inn og bo der mens de arbeider, noe som gjerne betyr spart tid og sparte boutgifter.

I enkelte tilfeller kan det lønne seg å pusse opp boligen mer omfattende før salg, men i så fall vil det være enda viktigere å få en profesjonell vurdering underveis. Da har du større sjanse for å treffe kjøpernes smak. Men husk også at mange er på jakt etter oppussingsobjekter. Dersom boligen din kan rettes mot dette markedssegmentet, kan det være mest lønnsomt å la boligen være som den er.  

 

 

Boligstyling - dette kan du gjøre selv:

 

  • Male ”slitne” vegger i en lys, ren og nøytral farge
  • Rydde bort alle overflødige gjenstander
  • Vaske godt
  • Fjerne personlige gjenstander
  • Kjøpe blomster
  • Kjøpe nye tekstiler, som for eksempel friske håndklær til badet, puter til sofaen, teppe til salongen og sengeteppe

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Kraftig økning i kommunale avgifter

Les mer