Nye begreper forvirrer

Gå til hovedinnhold

Nye begreper forvirrer

Vet du hvor mange P-ROM det er i boligen din, eller hva som er bruttoareal med bruksareal?

Tidligere var det boareal (BOA) og bruksareal (BRA) som gjaldt når man skulle opplyse om en boligs størrelse i boligannonser og prospekter. Nå er det bruttoareal med bruksareal (BRA) og boligareal med areal av primærrommene (P-ROM) som skal fortelle kjøperne hvor stor boligen er. Om du blir forvirret, er det ikke rart, påpeker Dine Penger. Også flere aktører i bransjen mener de nye begrepene forvirrer mer enn de forklarer.

Bli medlem! Bli medlem i Huseierne og spar tusenlapper!

 

Ikke dagligtale

- Forbrukeren skjønner enda mindre nå enn tidligere, påpeker markedssjef i eiendomsselskapet Kaare Berg, Geir Engebraaten.

Fagansvarlig eiendomsmegler Guvnor Lien Nyhus i Hedmark Eiendom AS sier seg enig.

- Jeg jobber med dette hver dag, og kundene må igjen forholde seg til nye begreper. Primærrom og sekundærrom hører for de fleste ikke til det daglige vokabular, sier hun.

De nye begrepene ble innført fra 1. januar for å sikre at forbrukerne skulle få god informasjon om boligen. De nye begrepene har også som formål å gjøre praksisen for oppmåling av arealet likt i hele bransjen. I følge forbrukerombudet var tidligere måleregler mer upresise.Sirkeldefinisjon

Men om de nye reglene har gjort det lettere å si noe de faktiske størrelsene i en bolig, er ikke lett å si. For også når det gjelder begrepet ”bruttoareal” er det grunn til forvirring. Norsk standard for arealmåling, NS 3940 gir nemlig følgende klinkende klare sirkeldefinisjon: ”bruttoareal (BTA): areal som er summen av bruttoarealene for alle plan i en bygning.”

- Det å definere et begrep ved hjelp av begrepet man skal definere er vanligvis ikke ansett som veldig nyttig, påpeker advokat Einar Frigland i Huseiernes Landsforbund.

Forvirret? Les mer om de nye arealreglene på Forbrukertilsynet hjemmesider.

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler