Boligpriser på nett

Gå til hovedinnhold

Boligpriser på nett

Ny tjeneste gir deg svar på det meste du lurer på om boligtransaksjoner.

LETT Å FINNE FREM: At tjenesten er basert på kart, gjør at du enkelt kan navigere deg frem i nabolaget.

Hvor mye betalte egentlig Kjell nede i gata for tilsvarende rekkehus, og hva ble boligen du vurderer å kjøpe solgt for sist gang?

Finns tjeneste «eierskifte» har i flere år gitt deg muligheten til å søke opp adresse, og på den måten få opp historiske tall på hva boligen er omsatt for opp gjennom årene.

Den nye tjenesten på boligpriser.1881.no, gir deg enda mer informasjon.

I tillegg til type eiendomsskifte og salgssummen, får du i tillegg navn på kjøpere og selgere helt tilbake til oppføringen når du søker på adresse eller sted.

Du kan også enkelt navigere deg rundt i nabolaget ved hjelp av interaktive kart. Du kan søke, zoome og få frem info om alle boligene. Ulike ikoner angir hva slags type boliger som er solgt.

Så etter du har vært på visning, kan du enkelt sjekke hva de andre i gården betalte for tilsvarende leilighet i ro og fred hjemme.

På den måten får du en rimelig god oversikt over prisnivået i nabolaget.

225 000 husstander drar nytte av medlemsfordelene i Huseiernes Landsforbund. Klikk her for å bli medlem du også.

Samler ulike data

Boligpriser har til hensikt å belyse salgsoverdragelser med verdi på fast eiendom og borettslag. Tjenesten danner et godt utgangspunkt for å estimere verdier på tilsvarende boliger / eiendommer som de som er solgt.

Man søker på adresser, ikke navn, og all informasjon blir løpende oppdatert etter hvert som det tinglyses.

– Dette er en forlengelse av hva vi driver med i 1881, og vi kommer til å bygge videre på denne tjenesten. Det at vi har basert tjenesten på kart, gjør det ekstremt enkelt å søke opp og orientere seg. Vi jobber allerede med en ny oppdatert versjon, sier Asgeir Ohr, administrerende direktør i 1881.

Ohr lover at dette skal fortsette å være en gratis tjeneste som alle kan benytte seg av. Tjenesten har allerede gode besøkstall, og 1881.no har hele 1,4 millioner unike brukere hver eneste uke.

Boligpriser gir deg tilgang til all tinglyst informasjon fra Grunnboken for fast eiendom og borettsandeler, men merk at omsetning for borettslag før 2006 ikke er tilgjengelig.

Omsetning for aksjeleiligheter er heller ikke tilgjengelig da aksjeleiligheter ikke er omfattet av tinglysingsloven.

Tjenesten inneholder også data fra Matrikkelen, landets offisielle eiendomsregister.

Opplysninger som vises hentes fra Norkarts eiendomsdatabase som er synkronisert med Kartverkets sentrale matrikkel og grunnbok. Kartverket forvalter dataregisteret.

Eiendomsdata er offentlig informasjon. All informasjon er lagt ut i henhold til norsk lovverk, og det er ikke mulig å reservere seg mot dette.

- Viktig verktøy

Thomas Bartholdsen, fagdirektør bolig i Forbrukerrådet, mener at verktøyet er enkelt i bruk og veldig nyttig for de som er på boligjakt.

– Unge på boligjakt er en meget sårbar gruppe, og de har ofte lite erfaring med eierskap og kunnskap om pris. De kan rett og slett kjøpe for dyrt hvis de blir dratt med av de psykologiske faktorene i budgivningen og dårlige meglerråd. Da kan dette være et «ankerfeste» som gjør at de ikke mister bakkekontakten. I tillegg kan foreldre som tenker at de skal bistå unge ved boligkjøpet, finne ut mer om prisnivået der de unge er interessert i å kjøpe.

Men også når man skal selge er dette et viktig verktøy. Dette hjelper deg til å forstå hva du har av verdier, og hva andre boliger koster. Da er det lettere å vite hva man kan si nei til av bud, mener han.

– Jeg kjenner til tilfeller der boligselgere i ettertid mente de solgte for billig fordi de ikke visste hva andre tilsvarende boliger i blokken var solgt for kort tid i forveien. Og er det troverdig når eiendomsmegleren antyder at akkurat han kan oppnå så mye mer enn andre, når han konkurrerer om å få oppdraget med å selge din bolig?

Tidligere var avisenes spalte om eiendomsoverdragelser populær lesning. Forbrukerrådet mener det er et stort gode at forbrukerne har mest mulig oppdatert og troverdig informasjon om priser.

Vi er et folk av selveiere, og boligen er det største vi eier. Men det er viktig å bruke hodet også, mener Bartholdsen.

– Boliger i samme blokk er ikke nødvendigvis sammenlignbare. Noen har IN-ordning og har nedbetalt fellesgjelden, og dermed blir salgsprisen høyere. Noen har vedlikeholdt godt og oppgradert innvending, mens andre selger en nedslitt bolig der en lav salgspris reflekterer at det ligger store utgifter i vente for kjøper. Dessuten er også beliggenhet, utsikt, sol, støy, og innsyn vesentlig, avslutter han.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Støttemur i hagen

Les mer